e-Golf med snowboardstativ kjører på en snødekt fjellvei
e-Golf med snowboardstativ kjører på en snødekt fjellvei
e-Golf med snowboardstativ kjører på en snødekt fjellvei
e-Golf med snowboardstativ kjører på en snødekt fjellvei

Elbiler i Norge

Elbiler i Norge

Hva er det som gjør at vi nordmenn elsker å kjøre elektrisk?

Hva er det som gjør at vi nordmenn elsker å kjøre elektrisk?

Hvor praktisk er egentlig elektrisk mobilitet i hverdagen? Hvor komplisert er det å lade en elbil, og hvor langt kommer man på et fulladet batteri? Elbiler i Norge har blitt en helt naturlig del av hverdagen. Vi har snakket med fire e-Golf-eiere om hva det er som gjør at de liker å kjøre elektrisk.

e-Golf er med Thomas og familien hans på alle utendørsaktiviteter.

I ett med naturen: miljøvennlig livsstil.

Vi snakket først med Thomas. Han fortalte oss at han nesten alltid er ute på farten, enten han driver med en utendørssport eller er på tur med familien. Og på spørsmålet om hvorfor han kjører elbil, var svaret ganske innlysende: “Hovedforutsetningen for å gå over til elbil var at den presterte på et like høyt nivå som en forbrenningsmotor. Nå kunne jeg aldri gått tilbake til fossilbil igjen!”

Thomas jobber som prosjektleder innen IT. Han liker seg best utendørs - på snowboard, surfebrett eller med fiskestangen i hånden. Bilen som tar han på familieutflukter og til sine utendørsaktiviteter – delvis på fjellveier – er en e-Golf.

“Jeg elsker å være ute i naturen: stillheten, den friske luften, lydene, luktene. Man finner liksom roen. Når barna mine senere ser tilbake på barndommen, ønsker jeg at de skal huske at vi var opptatt av å vise dem naturen. Så lenge vi har strøm i landet, er det ikke noe problem å ha elbil. Jeg personlig er opptatt av å beskytte naturen. Å ha elbil er for meg en del av det.”

Overgang til elbil – null problem!

Kristian er, i likhet med Thomas, mye på farten. Denne kunstelskeren har også et naturlig og bekymringsløst forhold til elektrisk mobilitet. Her kan du finne ut hva Kristian liker best ved sin e-Golf.

Dyrene og kyllingene er lidenskapen til Kristian.

Da vi møtte Kristian fra Bergen, var en én ting sikkert: Denne mannen er fulladet med energi og interesser! Kanskje nettopp derfor røpet han med en gang hvordan han klarer å kombinere sin lidenskap for dyr med interessen for kunst: “Når bilen lader, har jeg tid til andre ting.” Og når du ser ham der han lader sine egne batterier på en kafé, skjønner du med en gang hva han mener.

Den 33-årige forsikringsselgeren lever et liv mellom hønsehuset og kunsten. Han har mange hobbyer og ulike interesser. Bilen som kan forene alt dette, og som blir raskt varm på kalde dager, er en e-Golf.

“Jeg er mye på farten. Det kan være for å handle utstyr til hønene, eller for å frakte bildene mine fra ett sted til et annet. Fordelen med en elbil er at den akselererer raskt. Jeg savner ikke en vanlig bil, hvis man kan kalle en bensinbil det. Det vil kanskje overraske mange hvor enkelt og behagelig det er når man først har gått over til en elbil.

Fra a til b og tilbake – i videoen viser Kristian hvor fleksibel en elbil kan være.

Alltid nok energi til familien

Også Lena bruker elbilen sin regelmessig i hverdagen og i helgene. Tobarnsmoren er ofte på farten og setter spesielt pris på at bilen går så stille.

Lena bruker e-Golf til å kjøre datteren hennes til dansetrening og konkurranser.

For Lena er kjøretid familietid. Det skjønte vi raskt da vi traff den treningsglade tobarnsmoren. Kjøreturene med datteren bruker hun til å prate med henne om ulike temaer: “Da er det veldig behagelig at bilen går så stille”, sier Lena. Når det gjelder ladetid, har hun også en klar oppfatning: Hun lader e-Golfen enten hjemme i garasjen eller på jobb. Det er litt som å danse – man får raskt (lade)rytmen i blodet.

45-åringen gjør alt for familien: Når hun ikke er ute i frisk luft, kjører hun datteren til dansetimer og turneringer. Slik holder de god kontakt. e-Golfen gjør at hun kan tilbringe mye tid med datteren, og at de kan snakke om alt mulig.

"Dette er spesielle øyeblikk som bare er for oss. Vi utnytter tiden til å være sammen. Vi snakker om venner og om hva som skjer i livet hennes. Da er det veldig behagelig at bilen går så stille. Det er ingen stor omstilling å gå over til elbil. Du kommer inn i en rytme og har alt under kontroll. Vi er så heldige å kunne lade bilen på jobben eller i garasjen hjemme.”

 

Rekkeviddeangst? Hva er det?

For Ginge er det bare gøy å kjøre e-Golf. Elbilen gir også for ham økt livskvalitet. Han tar bilen når han skal komme seg ut i naturen for å koble av fra jobben. 

Ginge står på gaten ved siden av e-Golfen sin.

Rekkeviddeangst – det er det vi kaller redselen for å gå tom for strøm med elbilen. Dette er ikke noe Ginge tenker på. Han har det bare gøy når han kjører e-Golf. Og han er avhengig av musikk. Det er livet hans. En som er omgitt av musikk hele dagen, trenger likevel en pause: “Fraværet av lyd er viktig. Stillheten skaper rom for å tenke. Rom for bare å være.” Like viktig som musikken er hans fascinasjon for universet. På vei hjem fra lydstudioet kan han enkelt kombinere lidenskapene sine ved å ta en avstikker inn i “sitt eget univers”.

Musikeren er filmkomponist. Dette gjør at han er mye på farten. På kalde dager forvarmer han bilen ved hjelp av Car-Net-appen, slik at e-Golfen allerede er varm når han setter seg inn. Og rekkevidden på batteriet holder til å kjøre to ganger frem og tilbake til byen uten å måtte lade. “Før hadde jeg ingen interesse for bil. Men nå, etter at jeg fikk meg elbil, prøver jeg stadig å finne unnskyldninger for å skulle ut og kjøre. Rett og slett fordi det er så gøy! Før vi kjøpte oss elbil, var det kommet et nytt norsk ord: rekkeviddeangst. Jeg har imidlertid aldri vært redd for å bli stående langs veien.”

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli oppdatert på ID.

Bli regelmessig oppdatert på informasjon om ID.-familien. 

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her