Van Bo Le-Mentzel sitter i ID. (konseptbil).
Van Bo Le-Mentzel sitter i ID. (konseptbil).
Van Bo Le-Mentzel sitter i ID. (konseptbil).
Van Bo Le-Mentzel sitter i ID. (konseptbil).

Visions of now: 
Van Bo Le-Mentzel

Visions of now: 
Van Bo Le-Mentzel

Nye dimensjoner

Mange forbinder kanskje praktiske klær med latskap, men i Van Bos tilfelle er det et uttrykk for ærlighet og renhet. Han har andre og viktigere ting å tenke på. Han grubler nemlig over fremtidens bymiljøer, bolignød og kjøretøyer som bringer oss fra A til B. Hvis du spør ham om plassutnyttelse i fremtiden, begynner han å snakke lidenskapelig, ikke bare med munnen, men også med øynene og hendene.

«Hvis hver og en av oss fortjener sin egen plass. Og vi er nå sånn cirka 7 milliarder mennesker og hver enkelt har 40–50 kvadratmeter. Vet du hvor mye plass vi da trenger? Denne planeten er sannsynligvis for liten for alle oss», sier han. Derfor må vi revurdere hvordan vi skal utforme og bruke plassen vi har. Dette er tanken bak hans hittil mest kjente prosjekt: énkvadratmeterhuset. 1 ganger 1 meter er all plassen han gir oss. Så kan man spørre seg hvordan man skal få plass til alt på en så liten flate. Van Bo har sin egen definisjon av hva et hus er. Han er ikke bare arkitekt, men også kunstner.

 «Når vi snakker om bolig, snakker vi alltid om kvadratmeter, men er det bare det som teller?», spør han. Stemmer det at jo større plass man har, desto lykkeligere er man? Van Bo spør hvor mye plass vi egentlig trenger for å være lykkelige, i stedet for å gi oss en ferdig løsning. I leiligheten sin i Berlin prøver han å omsette flerbruksideene sine i praksis. «Jeg bor sammen med kone og to barn, og vi endrer plassen vi bor på, hele tiden. Vi har ennå ikke bestemt hvilket rom som er barnas rom, og hvilket rom de voksne skal ha. Vi tilpasser det hele tiden. Barna våre forandrer oss.» Han deler ikke bare seng med de små, men er en stor tilhenger av delingsøkonomi. «Vi snakker hele tiden om at vi sløser med mat og klær, men hvorfor snakker vi ikke om at vi sløser med plassen?», spør han.

Fascinerende små rom

Når Van Bo snakker om «hjemme», mener han ikke bare det som er innenfor fire vegger. Visjonæren drømmer om hus på hjul. Elbiler gir helt nye utformingsmuligheter. Vi har friheten til å utnytte plassen på nye måter ettersom den plasskrevende motoren er fjernet. Han ser for seg et minihus i en elbil. «Hadde det ikke vært kult å ikke reise hjemmefra til kontoret, men i stedet flytte huset dit man gjerne vil jobbe?», spør han. Van Bo blir enda mer entusiastisk når han snakker om teknologiske fremskritt og selvkjørende biler: «Hvorfor skal vi konsentrere oss om trafikken, når vi kan konsentrere oss om barna våre, og spise en hyggelig frokost sammen i elbilen?» Han mener «elbiler er starten på en ny æra» og en mulighet til å finne nye løsninger for å forme byer slik at de blir åpne og tilgjengelige for alle.

Få mye ut av lite

Van Bo arbeider hele tiden med å finne nye innovative fremtidsscenarier. Han har derfor etablert Tiny House University på Berliner Bauhaus Campus, der han inviterer publikum til å bli kjent med disse og bidra til å videreutvikle dem. Van Bo er villig til å dele leiligheten sin med fremmede mennesker for å forfølge drømmene sine om flerfunksjonelle rom. «Hvorfor skulle jeg ikke overlate leiligheten min til andre som gjerne vil jobbe der, når jeg forlater den om morgenen?», sier han. For å gjennomføre dette og Connectivity-konseptet på en smart måte, «burde vi samle alle tilgjengelige leiligheter, hus og rom i et slags bibliotek eller en app og gjøre det mulig å dele dem, slik at vi ikke sløser bort så mange ressurser.»

Énkvadratmeterhuset i naturen.
Van Bo ser på elementer i sitt énkvadratmeterhus.
Van Bo setter opp sitt énkvadratmeterhus.
Hadde det ikke vært kult å ikke reise hjemmefra til kontoret, men i stedet flytte huset dit man gjerne vil jobbe?
Van Bo Le-Mentzel

VAN BO LE-MENTZEL

Van Bo Le-Mentzel er ingeniør og arkitekt, men også kunstner, designer og innovatør. Han har undervist i design som gjesteprofessor ved Hochschule für bildende Künste i Hamburg, har opptrådt på TEDx og mener skillet mellom arbeid og fritid bør viskes ut. Han tror ikke på press eller penger som motivasjonsfaktorer, men på tillit og frihet og at ideer gror når alle tar del i prosessen.

Portrett av Van Bo Le-Mentzel.

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her