Leo lener seg mot ID. (konseptbil).
Leo lener seg mot ID. (konseptbil).
Leo lener seg mot ID. (konseptbil).
Leo lener seg mot ID. (konseptbil).

Visions of now:
Via Grafik

Visions of now:
Via Grafik

Konstruere digitale kunstverk

«Selv om du ikke føler noen fysisk motstand, oppstår et visuelt resultat», sier Leo. Han er grafiker og jobber i Via Grafik, et designkollektiv og designbyrå som har sitt utspring i graffitikunst. Han har testet en 3D-programvare for oss som gjør det mulig å male og tegne virtuelt. Resultatet er et tredimensjonalt, digitalt kunstverk basert på konsept-elbilen ID.

Utseendemessig minner ikke Leo spesielt om en som har vært en viktig del av graffitikunstmiljøet. Men det er han. Det hele begynte i skolegården: «Jeg var skater og noen venner av meg begynte å skrive navnet sitt på vegger, og så begynte jeg å ta etter.» Med sprayboksen i hånden lærer han å stole på intuisjonen sin og forstår hvordan han kan skape et visuelt sterkt resultat med håndbevegelsene sine.

Stilen hans forandrer seg, utvikler seg videre og blir påvirket av ulike sjangre. «Jeg vil at arbeidene mine skal vekke interesse ved første øyekast. De må gjøre inntrykk.» Den digitale skulpturen som han har laget i studioet vårt, setter konsept-elbilen til ID. i en uvanlig sammenheng. Leo vil imidlertid også at folk skal dvele litt lenger og se nærmere på detaljene.
Han lærer raskt å bruke 3D-joysticken, som fungerer som en pensel når han har VR-brillene på, og er fascinert av hvor enkel den er å bruke. «Jeg trykker på den og får en visuell effekt med en gang», sier Leo og forklarer at det gjør at man kan jobbe raskt og fryktløst siden man enkelt kan gjøre om det man har gjort. «Jeg reagerer alltid på det som allerede er der, og slik oppstår alt. Jeg har ingen konkret forestilling av hvordan det skal se ut til slutt.» VR synes å være hans nye skolegård.

Fra analog til digital kunst

Selv om Leo er vant til å bruke VR-briller og joystick, vet han ikke helt hva han egentlig skal kalle det hele. Hva er det egentlig han gjør? Han maler jo ikke, det er 3D. Han kaller det til slutt konstruere. Vi fikk inntrykk av at Leo fant seg godt til rette i sin nye skolegård. Den intuitive programvaren gir ham mulighet til å bruke erfaringene fra graffitikunsten og sette i gang med det samme. Han lærte seg å bruke den nye teknologien imponerende raskt. «Ingen tvil om at dette har stort potensial», sier han. Han kan godt se for seg en liknende intuitiv interaksjon med smart teknologi i bilen. «For mange knapper og menyer er irriterende», sier han.

Nye løsninger det er lekende lett å lære

Betjeningen ville vært enklere med for eksempel stemmestyring og ren, selvforklarende design. Løsninger du lærer lekende lett, kan være veldig fascinerende – det blir tydelig når vi observerer Leo. Det ser ut til at han storkoser seg med å lage kjempestore former i rommet på en-to-tre, og det ser også veldig imponerende ut. Leo nikker: «Ja, man føler seg ganske mektig med tanke på størrelsen.» Et par minutter senere spør han teamet om en stige. Han når ikke høyt nok til å fullføre det tredimensjonale, digitale kunstverket.

Leo tar av VR-brillene.
Leo i naturen med VR-briller.
Leo planlegger de neste skrittene for 3D-kunstverket sitt.
Jeg reagerer alltid på det som allerede er der, og slik oppstår alt. Jeg har ingen konkret forestilling av hvordan det skal se ut til slutt
Leo Volland

LEO VOLLAND

Leo Volland kommer opprinnelig fra Heilbronn, har bodd mange år i Berlin og har vært en del av graffiti- og gatekunstmiljøet siden slutten av 90-tallet. Sammen med venner har han grunnlagt kunst- og designkollektivet Via Grafik. Leo eksperimenterer med alt fra installasjoner til uvanlig bruk av farger. Det har gjort ham kjent langt utenfor Berlins grenser, og kunsten hans finner du ikke bare på gaten, men også på gallerier.

Portrett av Leo Volland.

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her