Anna og Marcus på gården sin i Brandenburg.
Anna og Marcus på gården sin i Brandenburg.
Anna og Marcus på gården sin i Brandenburg.
Anna og Marcus på gården sin i Brandenburg.

Visions of now:
Magasinet Viertel \ Vor Mag

Visions of now:
Magasinet Viertel \ Vor Mag

Midt mellom land og by

«Roen her får oss til å slappe helt av, derfor er vi her.» Vi har besøkt Anna og Marcus på landet for å snakke med dem om livet deres der, bærekraftig tenkning og deres forhold til biler. De to har en gård i Brandenburg. Med fem sauer og en katt. De kom hit for å se frukt og grønnsaker vokse. Her kan man nesten høre dem vokse, så stille er det sammenlignet med Berlin, som ligger knappe 10 mil unna, der de har sitt andre hjem.

For egentlig liker Anna og Marcus storbylivet og er vant til bråkete puber, restauranter med mat fra alle verdens land og masse folk. Det vitner også de hvite joggeskoene deres om, som ikke akkurat er det typiske fottøyet for økologiske bønder. «Vi ville vekk fra den enorme mengden inntrykk og ting», sier Anna. Færre hus, færre folk, færre ting. I leiligheten i Berlin kommer minimalismen til uttrykk i en kjempestor hvit vegg. «Nesten som på et museum – gir en følelse av frihet», sier Marcus. Han ser ut av vinduet på den store hagen som er omgitt av åkrer. Dette er frihet. Mer natur, mer familie, mer avslapping. «Her kommer du tett på forandring og prosesser, om det nå er skiftende årstider eller dyr som bytter fra sommer- til vinterpels. Du ser hvor lang tid disse tingene egentlig tar.»

Mottoet «mindre er mer» er ikke bare noe de lever etter privat, men spiller også en viktig rolle i arbeidet med online-magasinet. I magasinet Viertel \ Vor Mag skriver de om alle aspekter ved bærekraft. Men der finner du ingen hekleoppskrifter. I stedet retter de et kritisk søkelys mot bruk-og-kast-mentaliteten, og presenterer nye, innovative merker og initiativer. Anna og Marcus er fullstendig klar over at samfunnet ikke vil bli bærekraftig over natten.

Design, kvalitet og bærekraft

«Folk kjøper ikke lenger ting for å ha dem lenge. De liker tingene de har kjøpt, en liten stund, og så kvitter de seg med dem. Og det er egentlig bare tull», sier Anna og tar en slurk med kaffe. I stedet for å fylle jorden med enda mer søppel, vil de to heller ha holdbare produkter som også ser bra ut. «Folk kjøper ting fordi de synes de er fine, derfor er design så viktig», sier Marcus. Hvis designet til et produkt er godt, da liker folk det lenger og beholder det lenger. Hvis også kvaliteten er god, da er det egentlig allerede bærekraftig», sier Marcus. Selv om de liker det idylliske landlivet, savner de å ha vennene sine i nærheten. For å få i både pose og sekk reiser de derfor mye frem og tilbake. Frihet betyr for dem å kunne bevege seg fritt.

I dag Berlin, i morgen Brandenburg

De er opptatt av sitt eget økologiske fotavtrykk, og prøver hele tiden å redusere det. «Når det gjelder bil, er det viktigste for oss at bilens CO2-utslipp er så lavt som mulig», sier Marcus. Altså en elbil. Og helst en med lang rekkevidde. Han småhumrer litt mens han forteller om sin fremtidsvisjon, der han ser for seg at han kjører lydløst og elegant i en elbil over brostein i Berlin, omgitt av ekstremt bråkete forbrenningsmotorer, og til slutt parkerer på landet ved siden av en flokk med sauer. Marcus ønsker seg en fremtid der elbiler ikke bare er for dem med mye penger. «Hvis vi vil at samfunnet skal endre seg, må bilen være rimelig.» Anna kommer inn igjen. Hun nikker kraftig til uttalelsen om utslippsfrie biler for alle. Begge mener at bærekraft ikke skal være en luksus.

ID. (konseptbil) kjører langs en åker.
ID. (konseptbil) sett forfra.
ID. (konseptbil) sett bakfra.
Og fremfor alt tenker jeg at bilen må være rimelig hvis vi vil at samfunnet skal endre seg. Fordi jeg, eller vi, mener at bærekraft ikke skal være en luksus.
Marcus Werner

VIERTEL \ VOR MAG

Anna og Marcus kommer begge opprinnelig fra kommunikasjonsbransjen. Hun er journalist, han er fotograf/videoregissør. I 2016 bestemte de seg for å gå sin egen vei. De grunnla magasinet Viertel \ Vor Mag, et online-magasin der de presenterer innovasjoner, mennesker og produkter som de mener står for det som virkelig er viktig. Navnet Viertel \ Vor Mag viser til det symbolske kvarteret som vi mennesker har igjen til å begynne å tenke nytt for å ta bedre vare på planeten vår.

Portrett av Marcus og Anna.

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her