ID. Crozz sett fra siden med palmer i bakgrunnen
ID. Crozz sett fra siden med palmer i bakgrunnen
ID. Crozz sett fra siden med palmer i bakgrunnen
ID. Crozz sett fra siden med palmer i bakgrunnen

En elegant SUV med en lys fremtid

En elegant SUV med en lys fremtid

Designsjekk for ID. Crozz.

Designsjekk for ID. Crozz.

Konsept-elbilen glir gjennom gatene i Los Angeles som i en science fiction-film. Den er nesten lydløs, men likevel vekker den oppsikt. For konsept elbilen ID. Crozz er virkelig iøynefallende. Designerne Diana Zynda, Cihan Akcay og Vagarsh Saakyan vet hvorfor.

Cihan Akcay
Cihan Akcay
  • Har jobbet for Volkswagen i Wolfsburg i syv år
  • Var en del av eksteriørdesign teamet for ID. Crozz

Det som slår gjennom i California, gjør det ofte også i resten av verden. Det gjelder spesielt for Los Angeles. Det er ingen steder du ser så mange elbiler som her. Og ingen andre steder er en innovativ livsstil en så naturlig del av hverdagen som i LAs gater. Det er også nettopp her de nå presenterer den nye ID.-familien fra Volkswagen – biler som passer perfekt til deg og din hverdag. Den omfatter ID.3, en kompakt småbil, ID. Buzz, fremtidens folkevognbuss, og i spissen: ID. Crozz, en elegant SUV (Sport Utility Vehicle). Med disse vil Volkswagen elektrifisere hverdagen din fra 2020. For å gjøre dette er ID.-modellene utstyrt med noen av de mest avanserte teknologiene, for eksempel nyskapende elektromotorer og autonome kjøremodus. Det er likevel den nye designen du først legger merke til: Volkswagens designteam har utviklet et konsept som forener form, funksjon og frihet, og som sender en liten bit av fremtiden ut på veien. “Vi har laget et eget designspråk som skiller seg fra det som er brukt på bensin- og dieselbiler”, forklarer Volkswagens eksteriørdesigner Cihan Akcay. “Og spesielt ID.-modellene som presenteres nå, har en rekke egenskaper som representerer dette designspråket”.

“Konsept- elbilen ID. Crozz løfter Volkswagens design opp på et helt nytt nivå.”

To politimenn står og ser på ID. Crozz
På Golden Shore-parkeringsplassen ved Long Beach trekkes alles oppmerksomhet mot den nyskapende designen til ID. Crozz – til og med politimennene må stoppe opp for å se.
ID. Crozz sett forfra

En ny form for frihet: Det nye designet.

De tre ID.-bilene står på Golden Shore-parkeringsplassen, rett ved kystlinjen til Long Beach. Forbipasserende stopper begeistret opp for å beundre de futuristiske elbilene. Men hvor kommer egentlig denne fascinasjonen fra? Hva er det som gjør at designen til ID. Crozz skiller seg ut fra andre moderne biler? “ID. Crozz løfter Volkswagen-designet til et helt nytt nivå”, sier Cihan Akcay. Den solide linjeføringen som er typisk for Volkswagen, brytes opp av en kurve langs siden på ID. Crozz. På den måten blir særlig hjulene mer fremtredende. “Denne kurven starter ved bakskjermen, svinger ned langs siden på bilen, og kommer opp igjen ved skulderlinjen via forskjermen. Det er to linjer som går med samme bevegelse, men ikke helt parallelt.” Disse elementene finner du imidlertid ikke bare på sidene til ID. Crozz. “Også sett ovenfra gir kurven en tredimensjonal effekt. Til tross for den typiske SUV-utformingen, er ID. Crozz svært aerodynamisk og effektiv.”

Et nytt ansikt: den nyskapende lyssignaturen. 

Lyssignaturen til ID. Crozz og de andre to ID.-modellene er så spesiell at du legger merke til den på lang avstand. “Lys er noe som påvirker mennesker følelsesmessig. Belysningen blir derfor vektlagt mer og mer. Den bidrar til at spesielt ID. Crozz skiller seg ut i mengden av nye biler”, sier Cihan Akcay. LED-lyktene er forbundet av et lysbånd. I midten lyser Volkswagen-logoen – også en nyhet på ID.-familien. “ID. Crozz er utvilsomt en bil man legger merke til i dagslys, men det er likevel først i mørket at detaljene i lysdesignen virkelig kommer til sin rett. Når lyset slås på, begynner Volkswagen-emblemet å blinke. Deretter kommer lysbåndet til syne og brer seg horisontalt ut over hele fronten. Lysdioder markerer konturen til frontlyktene. Det gir bilen et lysende og unikt ansikt, samtidig som det er lett å kjenne igjen den velkjente Volkswagen-fronten.”

“Lyset i kupeen endrer farge i autonom modus –  det skaper en slags lysanimasjon.”

Vagarsh Saakyan
Vagarsh Saakyan
  • Har jobbet for Volkswagen i Wolfsburg i syv år
  • Var en del av interiørdesignteamet for ID. Crozz
Features and dimensions of the ID. Crozz
Diana Zynda
Diana Zynda
  • Har jobbet for Volkswagens designteam i Wolfsburg i 14 år
  • Er ansvarlig for avdelingen farge og utstyrsnivåer for elbiler

Design på fire hjul: rødt som eksklusiv finish.

Den røde metallic-lakken til ID. Crozz er enda et høydepunkt. “Rødt signaliserer mot og vekker oppmerksomhet. Fargen er et uttrykk for stolthet, som vi viser med vår første elektriske SUV. Vi ønsket med dette også å fjerne klisjeen om at futuristisk design må ha et kjølig uttrykk. Materialdesignen til konsept-elbilen ID. Crozz utstråler komfort og varme”, sier Diana Zynda, teamleder for avdelingen Colour and Trim for elbiler hos Volkswagen. “Våre designere er alltid på utkikk etter nye trender og materialkonsepter. I tillegg er vi tett knyttet opp mot Volkswagens avdeling for forskning og Future Labs (der fremtidsvisjonene skapes) for å være så nyskapende som mulig. Slik kan vi følge med på hvordan trendene beveger seg, og integrere disse i de nye modellene.” Et annet typisk kjennetegn for ID.-familen er bruken av to farger. “På ID. Crozz står det sorte taket i kontrast til resten av bilen og gjør at bilens silhuett virker flatere. Den sølvfargede takrammen samt C-stolpen står i kontrast til resten av karosseriet til ID. Crozz. Et designelement som gir alle ID.-modellene en unik kontur”, legger Cihan Akcay til.

"Materialdesignen utstråler komfort og varme.”

Kupeen i ID. Crozz med ratt og grå seter med rutemønster
Konsept-elbilen ID. Crozz kan betjenes intuitivt via berøringsskjermen eller talekommandoer – og det helt uten knapper. Alcantara-seter med karakteristisk rutemønster gjør kupeen spesielt komfortabel og avslappende.
Fronten på ID. Crozz sett fra fugleperspektiv

Føl deg som hjemme overalt: “Smarte materialer” i kupeen.

Konsept-elbilen ID. Crozz har ingen B-stolpe. Fordørene kan åpnes opptil 90 grader, bakdørene glir ut parallelt med bilen. Slik kan du se hele kupeen på en gang. “Dette gir flere ulike måter for å komme seg enkelt ut av og inn i bilen på”, sier Vagarsh Saakyan, interiørdesigner for ID. Crozz. I kupeen har de holdt seg til en dempet gråfarge – grått inventar, grå tekstiler. “Grått er for oss det nye sorte”, skyter Diana Zynda inn. Dette er en del av vår strategi for elbiler, og spesielt for ID. Crozz." Også på interiøret kan du gjenkjenne designsignaturen til ID. Crozz. Et eksempel er de røde pyntesømmene: Alcantara-setene har noen helt spesielle sømmer som gir et komfortabelt preg. Autonom kjøring og det helhetlige mobilitetskonseptet gir Volkswagen nye prioriteringer når det gjelder utformingen av kupeen. “Smarte materialer” har utvidet spekteret vårt som materialdesignere betraktelig”, sier Diana Zynda.

Rom for eventyr: Open Space-konseptet.

B-stolpen som er fjernet i ID. Crozz, gir mer plass til spontane påfunn.  Open Space-konseptet gir muligheter for en fleksibel rominndeling i ID. Crozz, og sørger dermed for vesentlig mer plass. Seteryggene kan justeres for å gjøre kupeen mer rommelig. Den justerbare midtkonsollen kan skyves frem og tilbake. Det gjør det mulig å dele inn kupeen på helt nye måter”, forklarer Vagarsh Saakyan. “Også inventaret har en ren og praktisk utforming – tre og krom har vi kuttet helt ut.” Fysiske knapper og brytere er det også helt slutt på. Berøringsfunksjonen gjør det naturlig og intuitivt å betjene de høyglansede overflatene. “Som interiørdesignere måtte vi gå helt nye veier og dermed gå ut av komfortsonen. Når det gjaldt ID. Crozz gikk vi gjennom hvert innvendige element og vurderte hver funksjon – trenger vi dette eller ikke?”

The features in the interior of the ID. Crozz
Side View of the ID. Crozz

Uten tvil mer moro bak rattet – takket være “Interaktivt lys”.

Mens det begynner å skumre i Long Beach, lysner det sakte, men sikkert i kupeen på ID. Crozz. Lysbåndet i taket, som lysdesignteamet har utviklet, brukes ikke bare til belysning. “Avhengig av kjøremodus – autonom eller manuell – endrer lyset i kupeen farge og intensitet. Det skaper en slags lysanimasjon”, forklarer Vagarsh Saakyan. Det er praktisk – for eksempel hvis du vil lese en bok mens bilen er i autonom-modus. Da dimmes lyset og pulserer helt naturlig. Lyskonseptet sørger også for enda bedre stemning i bilen: Hvis du kjører med ID. Crozz i Offroad- eller manuell sportsmodus, lyser det oransje. Spesielt nyttig er det likevel ute i trafikken med funksjoner som navigasjonsmeldinger og varsler. Det gir en svært intuitiv kommunikasjon mellom bil og fører. “Vi kaller det “Interactive Light” – en funksjon som vi har innført med ID. Crozz.” 

ID.3, ID. Crozz og ID. Buzz kjører langs en gate i Los Angeles.
Konseptbilene i ID.-familien på utflukt i Los Angeles’ gater: den kompakte småbilen ID.3 (til venstre), den sportslige og elegante SUV'en ID. Crozz (i midten) og ID. Buzz (til høyre), fremtidens folkevognbuss.

Designerne har utviklet hvert element i ID. Cross spesielt for å gi deg maksimal frihet. Diana Zynda oppsummerer arbeidet med konsept-elbilen: “Akkurat med ID. Cross var det en utviklingsprosess der vi måtte bevege oss utenfor våre vante rammer. På grunn av det nye formspråket gikk vi nye veier også med hensyn til konseptet. Det var nødvendig for å kunne forene form og materiale.” Også Vagarsh Saakyan ser på ID.-familien som et suksessprosjekt. Og ikke bare når det gjelder arbeidsmåter og nyskapende teknologi: “Volkswagen setter menneskene og deres nye mobilitetsbehov i sentrum. Vi leverer nå svaret på hva folk forestiller seg at elektromobilitet og autonom kjøring innebærer.”

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli oppdatert på ID.

Bli regelmessig oppdatert på informasjon om ID.-familien.

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her