Hurtiglading og lynlading av elbil

Hurtiglading og lynlading av elbil er svært effektivt og er etterhvert blitt lett tilgjengelig i store deler av landet. Med god planlegging kan du derfor kjøre over store deler av Norge og utbyggingen av nye stasjoner utvides stadig. 

Elbil lader ved offentlig hurtigladestasjon for elbiler

Universelt ladesystem globalt

Både dagens og fremtidens elbiler fra Volkswagen bruker CCS-løsningen og med Combo 2-ladestøpslet kan du lade ved alle offentlige ladestasjoner med en ladeeffekt for likestrøm fra 22 kW.  I Europa er CCS-lading (Combined Charging System) standard for hurtiglading og lynlading. Dette er rullet ut globalt og er den gjeldende standarden i Europa. 

Ladeoversikt Volkswagens elbiler og ladbare hybrider

<b>Ladeoversikt</b> Volkswagens elbiler og ladbare hybrider

Bilmodell

Mode 4
(DC hurtiglading)

e-up!

Inntil 40 kW

e-up! Range 

Inntil 40 kW

e-Golf 190

Inntil 40 kW

e-Golf 300

Inntil 40 kW

ID.3 45/58/77 kWt

Pure 45 kWt: Inntil 100 kW
Pro 58 kWt: Inntil 100 kW
Pro S 77 kWt: Inntil 125 kW

ID.4 52/77kWt

Pure Performance 52 kWt inntil 100 kW
Pro Performance 77 kWt inntil 125 kW

Golf GTE /eHybrid (2015->)

DC hurtiglading ikke tilgjengelig.

Tiguan eHybrid

DC hurtiglading ikke tilgjengelig

Passat GTE (2016->)

DC hurtiglading ikke tilgjengelig.

Touareg eHybrid/R

DC hurtiglading ikke tilgjengelig.

Mode 4
(DC hurtiglading)

Inntil 40 kW

Betalingsløsninger og nærmeste hurtigladestasjon

Betalingsløsninger for hurtiglading av elbil

Elbil ladestasjon for hurtiglading er elbilens svar på bensinstasjoner for fossilbiler. Hver enkelt hurtiglader driftes av én ladeoperatør og betalingsalternativer kan variere fra operatør til operatør. 

Hurtiglading og lynlading med ladebrikke

Den raskeste, enkleste og billigste måten å hurtiglade på er med ladebrikke. Ladebrikke kan du få fra hver enkelt ladeoperatør. Du trenger kun én ladebrikke, men du må huske å registrere ladebrikken på ladeoperatørenes nettsider for å kunne betale med denne over alt. Slik går du frem: 

Sjekk kartet over ladestasjoner for å vite hvilken ladeoperatør som tilbyr hurtiglading der hvor du ferdes.

Finn nærmeste elbil ladestasjon i kart  (ekstern side).

Operatører

Registrer deg som kunde med ditt brikkenummer hos de operatørene du ønsker å lade hos:

Andre betalingsløsninger

Betalingsløsninger ved hurtiglading av elbil

Det finnes en rekke ulike betalingsløsninger i tillegg til ladebrikke, avhengig av hvilken operatørs du hurtiglader hos. Et av alterativene er SMS, som koster mer enn en ladebrikke og ladingen blir trukket via din mobilregning. Andre alternativer kan være ladekort, App (GoCharge og EasyPark) eller bankkort. Informasjon om de ulike betalingsløsninger finner du på ladestasjonen og kan variere mellom de ulike ladeoperatørene.

Ikke behov for ladekabel

For å kunne hurtiglade kreves en spesiell ladekabel, men alle steder med hurtiglader i Norge har slike kabler fastmontert til stasjonen slik at du ikke trenger egen ladekontakt.

Det finnes tre ulike ladetyper

Normallading 

Ved normallading omdannes vekselstrømmen fra strømnettet til likestrøm med den innebygde likeretteren, for eksempel ved normallading hjemme. Mennekes-støpslet (type 2) brukes til normallading. Du finner en type-2-ladekontakt på alle offentlige ladestasjoner.

 

Mennekes-støpsel

Hurtiglading (Combined Charging System)

Ved bruk av den andre ladetypen, likestrømslading, omdannes vekselstrømmen til likestrøm utenfor bilen, for eksempel i ladestasjonen. Fordelen her er at det kan lades med høyere effekt og at ladetiden blir dermed kortere, for eksempel ved lading langs motorveien. Det tar opptil 1 time for e-up! Range å hurtiglade til 80% ved en offentlig ladestasjon ved 40 kW.

Combo 2-ladestøpsel

Lynladestasjon

Aller raskest er HPC-ladestasjonene (High-Performance-Charging) med en ladeeffekt fra 100 kW.  Med en likestrømsladeeffekt opptil 100 kW kan du lade ID.3 opptil 80 % på en drøy halvtime med batteriet på 58 kWh (netto).

Les mer om IONITY

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her