Hvor langt kan jeg kjøre med ID.-familien i Europa
Hvor langt kan jeg kjøre med ID.-familien i Europa
Hvor langt kan jeg kjøre med ID.-familien i Europa
Hvor langt kan jeg kjøre med ID.-familien i Europa
Lading og rekkevidde

Hvor langt kan jeg kjøre?

Lading og rekkevidde

Hvor langt kan jeg kjøre?

ID.-familien er en ny generasjon med elbiler som gir deg mulighet til å kjøre mellom 343 og 550 km uten å måtte stoppe for å lade. Med et attraktivt utvalg av batteristørrelser, kraftige infrastrukturløsninger og intelligente tjenester kan du i fremtiden dra nytte av alle fordelene med elektrisk kjøring i hverdagen uten utslipp, på ferie eller noe midt i mellom uten rekkeviddeangst.

WLTP-rekkevidde vs. realistisk rekkevidde

Siden september 2018 må det oppgis rekkevidde iht. WLTP-standarden for alle elbiler. WLTP står for Worldwide Harmonised Light-Duty Vehicles Test Procedure og er en internasjonal standardisert testmetode som alle bilprodusenter er pålagt å bruke, og som gjør det mulig å sammenligne de forskjellige elbilene. Her beregnes det en realistisk rekkevidde basert på kjøring i byen, på landevei og motorvei.

Les mer om WLTP

Sammenligning av rekkevidde med ulike batteristørrelser på Volkswagen VW ID.3 elbil
Sammenligning av rekkevidde for ID.3 iht. batteristørrelse
WLTP-rekkevidde og realistisk rekkevidde

Siden WLTP-rekkevidden er en gjennomsnittsverdi fra forskjellige delsykluser (by, landevei, motorvei) og uten at elektrisk utstyr som klimaanlegg eller varmeapparat er tatt med, kan den realistiske rekkevidden avvike fra denne verdien.

Derfor snakker Volkswagen også om "realistisk rekkevidde". Det forventes at 80% av alle ID.3-førere når denne rekkevidden i hverdagen uten at de trenger å lade.

I bytrafikk kan den realistiske rekkevidden ligge over den maksimale WLTP-rekkevidden på grunn av den svært effektive elektromotoren og den høye andelen bremseenergi som gjenvinnes ved kjøring med hyppig stopp og start.

Hvilke faktorer påvirker rekkevidden i praksis?

Det er flere faktorer som påvirker elbilens rekkevidde:

  1. Kjørestil, hastighet, føre og værforhold, for eksempel om du kjører på motorvei eller i byen
  2. Bruk av varmeapparat og klimaanlegg
  3. Forvarming av kupeen på vinteren og kjøling på sommeren før hver kjøretur. Forvarmes elbilen mens den lader, kommer energien fra klimaanlegget fra strømnettet og ikke fra batteriet i bilen. Forvarmes ikke elbilen før hver kjøretur, har elbilen høyere forbruk for varming eller kjøling av kupeen