Lading og rekkevidde

Lade elbil hjemme

Lad elbilen trygt hjemme. 

Elbil lader hjemme med vanlig stikkontakt

Hvordan lade elbil hjemme med normallading?

Du kan lade elbil hjemme og ute med normallading, også kalt AC-lading. Normallading benytter vekselstrøm (AC) og lading av batteriet skjer via bilens innebygde "onboard-lader". Med elbilen leveres begge nødvendige ladekabler som standard:

  • Mode 2-ladekabel med en kontrollenhet på kabelen kan brukes i vanlig stikkontakt 
  • Mode 3-ladekabel med Type 2-kontakt i begge ender som benyttes på offentlig eller privat ladestasjon. (Ved bruk av ladestasjon hjemme velger de fleste veggboks med fastmontert ladekabel.) 

Volkswagen benytter "Type 2-kontakt" i alle våre ladbare biler, som nå er den etablerte europeiske standarden. Våre ladbare biler kan lade på inntil 3,6 kW ladeeffekt ved normallading, med unntak av e-Golf som kan ta imot inntil 7,2 kW.  

Hjemmelader til elbil - ladetid

En ladestasjon hjemme som er tilpasset ditt hjem er både trygt og sikkert. Volkswagen tilbyr komplett og landsdekkende pakkeløsning for ladestasjon hjemme som inkluderer installasjon. Dette er en enkel og prisgunstig investering for å sove godt om natten og i tillegg øke verdien på boligen.

Ladetider for våre to elbiler med en typisk ladestasjon hjemme med 3,6 kW ladeeffekt: 
e-up!: 6 t* | e-Golf: 10 t 50 min* (5 t 20 min**)

*Ladetid fra 0 til 100 % batterikapasitet, AC vekselstrøm, 3,6 kW ladeeffekt (sikres med 20A i sikringsskapet). **Dersom du har mulighet for 32 Ampere strømkurs i boligen (krever godkjenning av netteier), kan e-Golf ta imot 7,2 kW ladeeffekt. Ladetiden reduseres da til 5 t 20 min.

Elbil lader utendørs fra veggboks

Lading av elbil med vanlig stikkontakt

Syv av ti eiere av elbil lader elbilen sin gjennom vanlig stikkontakt hjemme viser undersøkelser. Da er det viktig at du er klar over farene ved slik lading av elbil, som for eksempel brannfare. 
Sikkerhetsrisikoen ved å lading av elbil i vanlig stikkontakt hjemme har ikke å gjøre med våre elbiler, ladekabler eller annet utstyr som leveres med elbilen. Derimot handler det om de elektriske anleggene i private hjem, som kan ha varierende alder og tilstand. Til og med i ganske nye boliger, er ofte strømkursen som er lagt opp til garasjen ikke beregnet på det belastningsmønsteret som elbillading har - nemlig høy belastning over lang tid, uten pause. Da er det fare for varmgang og i verste fall brann. 

Ladetider for våre to elbiler med vanlig stikkontakt (2,3 kWh ladeeffekt):
e-up!: 9 t | e-Golf: 17 t

Bruk stikkontakt kun til nødlading!


Lading av elbil på vanlig stikkontakt bør kun benyttes til nødlading, og strømkursen må være innlagt i henhold til gjeldende regelverk (norm NEK 400:2014):

  • Maks 10A sikring
  • Jordfeilvern Type B

Ingen andre laset på kursen (dvs ingen andre forbrukere på samme strømkurs, som stikkontakter, lys, portåpnere e.l.)

  • Ladekabelen skal ikke henge i kontakten
  • Det anbefales overspenningsvern
  • Bruk av skjøteledning frarådes på det sterkeste. Skjøteledning skal kun brukes ved «nødlading»
Tenk sikkerhet ved lading av elbil

Det er ikke noe generelt forbud mot å lade elbilen eller plug in hybridbilen i vanlig stikkontakt (Schuko-plugg). Men det er strenge krav til det elektriske anlegget i boligen som det er viktig å vite om. Å kjøpe en miljøvennlig bil skal være et enkelt og bekymringsfritt valg for alle, og vi har et fantastisk modellutvalg. Men det er samtidig viktig å spre kunnskap om gode og trygge ladeløsninger selv om det kan innebære en ekstra kostnad i forbindelse med bilkjøpet.

Som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver: «… Lading av elbil vil innebære en vesentlig endring i belastningsmønster og type belastning. Selv om en vanlig kontakt kan tilkobles med 16A er den ikke laget for denne høye belastingen over tid. DSB erfarer ofte varmgang og smelteskader ved tilsyn. Slike skader er en stor risiko for brann.»

Som en sikkerhetsfunksjon på Volkswagen sine ladbare biler, vil Mode 2 ladekabelen som brukes i vanlig stikkontakt aldri lade bilen på mer enn 10 Ampere strømstyrke.  

Meld deg på vårt nyhetsbrev og bli oppdatert på ID.

Bli regelmessig oppdatert på informasjon om ID.-familien.

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her