2.14.88.2, 2019-04-17 12:17:15
Fordelene med elbil i Norge Volkswagen

Fordeler med elbil i Norge.

I Norge finnes det flere fordeler med elbil som du ikke får med biler med forbrenningsmotor. Elbiler reduserer blant annet utslipp, lokal forurensing og støy i trafikken.

Dette er elbil fordeler du kan nyte godt av (pr 2018):

 • Det er ingen moms og engangsavgift ved kjøp og leasing av elbil. (Momsfritaket og fritak for engangsavgift er garantert av regjeringen frem til minst 2020)
 • Hvis du som skatteyter kjører elbil som firmabil, reduseres bilens skattemessige listepris med 40 prosent. 
 • Med elbil kan du parkere gratis på kommunale parkeringsplasser i mange kommuner (fra 2017 ble dette opp til hver enkelt kommune).
  Les mer: Gratis parkering med elbil
 • Du kjører gratis gjennom alle bompasseringer over hele landet, og er også frittatt for rushtidsavgift. 
  Les mer: Gratis bompassering med elbil
 • Med elbil har du adgang til å kjøre i kollektivfeltet enkelte steder i landet. (I Oslo-området må du ha med en passasjer i bilen i rushtiden)
 • Det er ingen trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift) på elbil
  Les mer: Så mye sparer du på å kjøre elbil
 • Du kan lade elbilen gratis ved mange offentlige parkeringsplasser og ladestasjoner
  Les mer: Lade elbil
 • Fra 1 mars ble det innført halv pris for elbiler på alle riks ferger i Norge, også på verdikort. Du betaler ellers kun for sjåfør og passasjerer. 

Elbiler er energieffektive og billige i drift.

Årsaken til at elbiler bruker kun en tredjedel av energien sammenlignet med forbrenningsmotorer er den elektriske motoren som er svært energieffektiv og billig i drift. Dessuten har elbiler færre bevegelige deler som kan slites, som girkasse, clutch, kamaksler eller registerreim. Service- og vedlikeholdskostnadene er lavere enn bensin- og dieselbiler fordi man ikke trenger motorolje, tennplugger eller drivstoffilter for å nevne noe.

Elbiler produseres med omfattende batteripakker, som gjør at de er dyrere å produsere enn andre biler. Hos Volkswagen jobber bilfabrikken med ny teknologi som skal bidra til å redusere denne produksjonskostnaden. Volkswagen har også den beste batterigarantien på sine bilbatterier til elbil ifølge Forbrukerrådet. 

Les mer: Elbil best i test

Regjeringens elbilpolitikk i Norge.

Elbilene sto per september 2018 for 28,1% av totalmarkedet for bil og fortsetter å øke. Regjeringens elbilpolitikk har til nå vært den beste på verdensbasis, som har gjort Norge til et av de fremste i verden på elbiler og infrastruktur som ivaretar nettopp dette. 

Eiere av elbil nyter fortsatt godt av regjeringens videreføring av bompengefordel og parkeringsfordel, samt de ikke ubetydelige moms- og avgiftsfordelene for elbiler. 

Vi i Volkswagen mener at den vellykkede elbilpolitikken i Norge bør videreføres. Dette for å sikre at elbiler fortsatt vil være et reellt alternativ for alle bilkjøpere, inntil elbilene blir rimeligere å produsere og dermed blir konkurransedyktige mot tradisjonelle bensin- og dieselbiler uten hjelp av insentiver. Dette er svært viktig for at vi sammen skal nå klimamålene, som blant annet innebærer at alle nye biler skal være nullutslippsbiler innen år 2025.

Velg tema.

Snarveier.