Hurtiglading av elbil

Hurtiglading av elbil er svært effektivt og er etterhvert blitt lett tilgjengelig i store deler av landet. Med god planlegging kan du derfor kjøre over store deler av Norge og utbyggingen av nye stasjoner utvides stadig. 

Elbil lader ved offentlig hurtigladestasjon for elbiler

Elbil ladestasjon for hurtiglading er elbilens svar på bensinstasjoner for fossilbiler. Hurtigladerne driftes av ulike ladeoperatører og betalingsalternativer kan variere fra operatør til operatør. For å kunne hurtiglade kreves en spesiell ladekabel, men alle steder med hurtiglader i Norge har slike kabler fastmontert til stasjonen slik at du ikke trenger egen ladekontakt. Her får du full oversikt over maksimal ladeeffekt på elbilene fra Volkswagen, ladeoperatører på markedet i dag og betalingsløsninger.

Ladeeffekter (DC)

 

 

Bilmodell

Hastighet

Ladetid (5-80% SOC)

Ladetid for å oppnå 100 km rekkevidde (5%-80% SOC)

ID.3

Inntil 120 kW

35 min

8 min

ID.4

Inntil 135 kW

29 min

7 min (135 kW)

ID.4 GTX

Inntil 135 kW

36 min

6 min

ID.5

Inntil 135 kW

29 min

7 min

ID.5 GTX

Inntil 135 kW

36 min

6 min

ID. BUZZ

Inntil 170 kW

30 min

Ikke tilgjengelig

Hastighet

Inntil 120 kW

Ladetid (5-80% SOC)

35 min

Ladetid for å oppnå 100 km rekkevidde (5%-80% SOC)

8 min

Hvordan oppnå maksimal ladeeffekt?

Hvordan du oppnår maksimal ladeeffekt avhenger av flere faktorer. Her er tre viktige faktorer på hvordan man oppnår maksimal ladeeffekt og kortest ladetid neste gang du har behov for å hurtiglade en elbil fra Volkswagen:

 1. Batteritemperatur
  Start kjøreturen med høy batteriprosent (SOC) og kjør en lengre tur, slik at batteriet er varmt når ladingen startes. Er batteriet for kaldt, begrenses ladeeffekten. Varmt batteri oppnås ved aktiv kjøring på landevei, eller ved høy hastighet på motorvei.
 2. Lav batteriprosent (SOC)
  Start ladingen når batteriprosenten er 10% eller lavere. Maksimal ladeeffekt oppnås fra tomt batteri til ca. 30% batterinivå (SOC). Ladeeffekten vil deretter reduseres for å skåne batteriet.  
 3. Ikke lad elbilen på samme lader med en annen elbil
  Noen ladeoperatører tilbyr hurtigladere med ett par ladeplugger (CCS/CHadeMO) på hver side av ladestasjonen. Her kan en elbil kobles til på hver side, slik at to elbiler kan lades samtidig. Lades to elbiler på samme lader vil tilgjengelig effekt fordeles mellom bilene som lader, slik at alle får strøm. Dette resulterer i at den maksimale effekten ofte blir lavere enn det elbilen kan ta i mot. 

Les mer: Slik oppnår du høyest mulig ladeeffekt om vinteren

Ladeoperatører

ladeoperatører hurtiglading elbil

Antall ladeoperatører på det norske markedet har økt de siste årene. Nedenfor har vi ramset opp de mest kjente og største på det norske markedet i dag. Registrer deg som kunde med ditt brikkenummer på ladebrikken hos de operatørene du ønsker å lade hos:

Betalingsløsninger

Betalingsløsninger for hurtiglading av VW elbil

Hurtiglading med ladebrikke, ladekort eller app

Den raskeste og enkleste måten å hurtiglade på er med en ladebrikke. De fleste ladeoperatørene på markedet tilbyr egne ladebrikker. Husk å registrere ladebrikken hos ønsket ladeoperatør drar avgårde på tur. 

Har du ikke ladebrikke tilgjengelig, kan du laste ned ladeoperatøren egen App. Det er like billig å lade med app som ved å bruke ladebrikke, men ikke like raskt, enkelt og effektivt. App for hurtiglading lastes ned fra App Store eller Play Store. 

Andre betalingsløsninger

Det finnes en rekke ulike betalingsløsninger i tillegg til ladebrikke, avhengig av hvilken operatørs du hurtiglader hos. Et av alterativene er SMS, som koster mer enn en ladebrikke og ladingen blir trukket via din mobilregning. Andre alternativer kan være ladekort, App (GoCharge, EasyPark, Bil i Oslo), bankkort eller betaling via VIPPS. Informasjon om hvilke betalingsløsninger som støttes finner du på ladestasjonen og kan variere mellom de ulike ladeoperatørene.

Priser på hurtiglading

priser på hurtiglading av elbil

Hvor mye det koster for hurtiglading av elbil avhenger av blant annet:

 1. Hvilken ladeoperatør du ønsker å lade hos. Ladeoperatørene på markedet i dag opererer med ulike priser og rabattordninger.
 2. Jo høyere den maksimale ladeeffekten på laderen er, jo dyrere blir prisen per kWt.

Inntil nylig betalte man ofte en pris kombinert av kWt ladet og minuttpris. I dag opererer ladeoperatørene kun med pris per overførte kWt, uansett hastighet.  

Nærmeste hurtigladestasjon

Det er aldri langt til nærmeste hurtiglader i store deler av Norge i dag. Sjekk kartet under over ladestasjoner for å vite hvilken ladeoperatør som tilbyr hurtiglading der hvor du ferdes.

Finn nærmeste elbil ladestasjon i kart (ekstern side)Opens an external link

Universelt ladesystem globalt

CCS hurtiglading ladestøpsel
CCS (Combined Charging System). 

Både dagens og fremtidens elbiler fra Volkswagen bruker CCS-løsningen og med Combo 2-ladekontakten kan du lade ved alle offentlige ladestasjoner med en ladeeffekt for likestrøm fra 22 kW. I Europa er CCS-lading (Combined Charging System) standard for hurtiglading og lynlading. Dette er rullet ut globalt og er den gjeldende standarden i Europa. 

Nyttige snarveier

Vilkår Volkswagen

 • Priser og utstyr: Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen.

  Rekkevidde: Oppgitt rekkevidde for våre hybrid og helelektriske bilmodeller er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten på elbilen/elvarebilen. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Ladeeffekt: Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC og DC lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80 % SOC (batteriets ladenivå).

  Finansiering: All privat finansiering forutsetter minst 30% egenkapital og finansiering gjennom vårt finansieringsselskap Volkswagen Financial Services. Renten er flytende. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden.