e-Crafter elvarebil som lader

Ladetips elvarebil
Volkswagen Nyttekjøretøy

Få maks utbytte av din elvarebil

Vi har laget en guide som gir deg nyttige tips relatert til lading og batteriutnyttelse slik at du kan få det beste ut av din Volkswagen elvarebilBehov for ladeboks? Utforsk våre ladebokstilbud her

12 smarte ladetips
for elvarebil

1
Unngå kjøring med unødig last

For å sikre optimal utnyttelse av rekkevidden på din elvarebil er det smart å unngå kjøring med unødvendig last.

Dette fordi all ekstra vekt som belaster elvarebilen vil gjøre den tyngre - noe som igjen forbruker mer strøm enn det en lett lastet elvarebil vil gjøre.

Sørg derfor for at du losser av ting du ikke trenger å kjøre rundt med når muligheten byr seg.

Tips: Forhør deg med produsentene av biltilbehør og/eller bilinnredning og velg alternativer som er laget av lettvektsmaterialer der det er mulig.

vw ID. Buzz Cargo elvarebil
2
Tilpass kjørestilen og kjør mykt

Din kjørestil er noe av det som påvirker rekkevidden på elvarebilen din aller mest. Derfor er det lurt å legge seg til gode kjørevaner fra dag en, som for eksempel å unngå hard akselerasjon eller hastighet over fartsgrensen.

Elvarebiler som er utstyrt med en regenereringsmodus hjelper deg blant annet også å kjøre "mykt" fordi elvarebilen automatisk sakter ned farten når du slipper opp gassen før du bruker bremsepedalen.

Visste du at: Maks toppfart for ID. Buzz Cargo, som er en mindre elvarebil enn e‑Crafter (avbildet), er elektronisk sperret til 145 km/t.

Foto: X-frakt

vw e-Crafter elvarebil med X-frakt logo
3
Bruk funksjonsutstyr med omhu
Det er mange ting som kan spare deg for bruk av strøm i løpet av arbeidsdagen hvis kontoret ditt er en elvarebil, og her er noen:
  • Bruk varmeapparat og klimaanlegg med omhu da dette drar mye strøm. Setevarme har derimot ikke samme høye strømforbruk og kan være et alternativ om det er kaldt og du ønsker å spare rekkevidde
  • Velg kjøremodus som gir mest regenereringseffekt
vw ID. Buzz Cargo elvarebil
4
Regenerering - utnytt teknologien og spar på rekkevidden

En elvarebil som er satt i regenereringsmodus lar deg rulle et stykke etter at du har tatt foten av gasspedalen, før du bremser - uten å bruke batterikapasitet.

Det er denne rullefunksjonen (rekuperasjonen) som gjør at du kan spare batterienergi hvis du kjører forutseende. Du kan faktisk også oppleve at du klarer å øke rekkevidden noe om du aktiverer kjørefunksjonen (for eksempel hvis du kjører i nedoverbakke).

Dette er ikke bare effektiv og smart utnyttelse av bremseenergien, kjørekomforten blir også forbedret.

ID. Buzz Cargo elvarebil
ID. Buzz Cargo har en egen B-modus (rekuperasjonsmodus) som må aktiveres. Den står derfor ikke permanent på maks nivå. Utover det er prinsippet bak rekuperasjon for ID. Buzz Cargo det samme.

vw e-Crafter elvarebil med X-frakt logo
5
Forvarm kupeen vinterstid

Når det er kaldt bør du varme opp kupeen mens du står til lading. Samme prinsipp gjelder for avkjøling i sommerhalvåret. Da hentes nemlig energien til klimaanlegget fra strømnettet og ikke fra selve batteriet i elvarebilen. 

Forvarmes/nedkjøles ikke elvarebilen før hver kjøretur får du et høyere strømforbruk til oppvarming og/eller kjøling av kupeen.

Foto: Stig Tvergrov

vw e-Crafter Posten elvarebil
6
Legg inn ladestopp når du uansett må ta en pause

Hvis du kun dekker korte avstander i løpet av arbeidsdagen, vil kanskje det beste alternativet være å lade elvarebilen over natten. Imidlertid vil mange trenge etterfylling i løpet av arbeidsdagen mens du er på tur.

Da kan det være smart å legge ladingen til tidspunkter hvor du uansett må ta deg en pause. Sjekk for eksempel muligheter for lading mens du laster/losser, der du skal på jobboppdrag eller legg lunsjpausen til en bensinstasjon som tilbyr lading av elbil/elvarebil.

Blir dette vanskelig er det viktig å sikre at du har en trygg og sikker lademulighet når du kommer tilbake til basen (ladeboks fremfor stikkontakt). Kort oppsummert, her er det gode ladevaner og planlegging som gjelder!

Behov for lader? Sjekk våre ladebokstilbud!

Visste du at: Flere kommuner tilbyr egne dedikerte ladepunkter for elvarebiler. Sjekk din kommune sine hjemmesider for å finne ut om dette er tilgjengelig der du bor.

vw ID. Buzz Cargo elvarebil
7
Smart lading av elvarebil på arbeidsplassen

Hvis bedriften din vurderer elvarebil eller allerede har bestilt dette er neste steg å få på plass en/flere veggbokser slik at du/dere kan lade elvarebilen(e) trygt så fort den skal tas i bruk.

Husk også å sjekke hvilke lademuligheter du har på din arbeidsplass og gjør dere også noen tanker rundt hvilken plassering av ladere som vil være mest praktisk.

Vi leverer alternative kabellengder hvis det er behov for lenger ladekabel enn den som følger med elvarebilen ved kjøp. Det er i tillegg smart å lade elvarebilen over natten når den uansett står ubrukt.

Finn og kontakt oss for en hyggelig bilprat om lading av elvarbil på arbeidsplassen. 

Visste du at: Hvis du allerede har kjøpt elvarebil, og fått denne utlevert, kan du også søke om å få støtte fra Enova til ladere på arbeidsplassen. I dag gir Enova støtte til én lader per elvarebil. Dette kan du lese mer om her på Enova.noOpens an external link!

Foto: Stig Tvergrov

vw e-Crafter elvarebil med Posten-logo
8
Planlegg lading og få oversikt over offentlige ladepunkter

Må du lade elvarebilen mens du er på farten kan det være smart å sette seg inn i hvilke tilgjengelige ladestasjoner som finnes i nærheten av din kjørerute. Da er det lettere å planlegge ladestopp underveis i løpet av arbeidsdagen. Å få en oversikt over ladestasjoner kan kanskje virke som en nærmest umulig oppgave, men med noen enkle tips og litt trening kommer ladingen til å gå som en lek.

Det finnes en rekke ladeapper og disse kan hjelpe deg med å få oversikt over tilgjelgelige ladestasjoner i nærheten. Både ladeleverandører og frittstående aktører tilbyr slike apper. Vil du ha fullstendig oversikt over alle ladepunkter kan det derfor være lurt å gå for en kombinasjon av begge hvor du laster ned både apper fra ladeleverandørene og den eller de frittstående appene du foretrekker/finner.

Husk at navigasjonsanlegget i elvarebilen også kan gi deg oversikt over ladepunkter i nærheten og fortelle deg hva slags tilbud som finnes på stedet (gitt at du har et infotainmentsystem som er kompatibelt med dette).

Visste du at: De fleste ladestasjonene rundt om i landet støtter alle standarder for ulike type ladekontakter. Kast deg ut i det og tren på å lade!

ID. Buzz Cargo elvarebil
Vår elvarebil ID. Buzz Cargo har en ladetid på ca. 30 minutter fra 5 % til 80 % med lynlader (DC). Batteriet er på 82 kWh, den har 11 kW kapasitet på AC Vegglading og 2,3 kW på AC Lading (også kjent som nødlading).

9
Smart lading av elvarebil med hjemmelader

For noen vil det være et godt (og smart) alternativ å lade elvarebilen hjemme fremfor på arbeidsplassen. Da kan det være lurt å lade den over natten slik at den er fulladet til neste arbeidsdag.

Du sparer både tid og penger på dette da det gjerne er billligere strøm nattestid. Vi anbefaler at du lader elvarebilen fra en sikker ladeboks fremfor en vanlig stikkkontakt da dette anses som mer brannsikkert.

Ladebokser
Vi tilbyr en rekke ladeboksmuligheter for hjemmelading og våre forhandlere hjelper deg gjerne med dette. Sjekk ut våre ladebokstilbud fra DEFA og Easee og ta kontakt med nærmeste forhandler for en hyggelig bilprat.

Visste du at: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver følgende relatert til lading av elbil: «… Lading av elbil vil innebære en vesentlig endring i belastningsmønster og type belastning. 

Selv om en vanlig stikkontakt kan tilkobles med 16A er den ikke laget for denne høye belastingen over tid. DSB erfarer ofte varmgang og smelteskader ved tilsyn. Slike skader utgjør en stor risiko for brann.»

10
Unngå parkering utendørs om vinteren

På kalde dager/i vinterhalvåret er det smart å parkere elvarebilen på et sted som beskyttet den mot vær og vind. Har du mulighet (og elvarebilen sin strørrelse tillater det) kan du for eksempel parkere i en garasje eller en parkeringskjeller.

Dette er smart fordi elvarebilen vil holde en høyere temperatur innendørs enn ute i kulda, og du vil sikre at den er isfri. På denne måten bruker du mindre strøm på å varme den opp og den får lavere luftmotstand når du skal kjøre.

Parkering i en garasje eller i en oppkjørsel kan også gjøre det mye enklere for deg å lade elvarebilen om natten siden du kan installere en veggboks for trygg og sikker lading.

Visste du at: Våre forhandlere tilbyr ladebokstilbud fra DEFA og Easee? Ta kontakt med nærmeste forhandler for en hyggelig bilprat om du skulle ha behov for å få installert dette på jobb eller hjemme.

Foto: Stig Tvergrov

11
Følg med på batterinivået

Batteriets ladenivå påvirker ladeeffekten under lading fordi battericellene er i stand til å ta imot mer energi når ladenivået er lavt.

Dermed kan det forekomme at to identiske elbiler som lades på to identiske ladepunkter, har ulik ladeeffekt fordi de har ulikt ladenivå.

En tommelfingerregel er at et lavt ladenivå fra start kan gi høyere ladeeffekt og kortere ladetid, og du bør avslutte ladingen når batterinivået er 50 % eller maks 80 %. Da reduserer du nemlig ladetiden og skåner samtidig batteriet. 

vw e-Crafter elvarebil rekkevidde
12
Sjekk dekktrykket jevnlig på elvarebilen

I likhet med kjørestil er dekktrykket på din elvarebil også noe som har innvirkning på rekkevidden. Husk derfor å sjekke dekktrykket med jevne mellomrom, og fyll på luft i dekkene om nødvendig. Du vil for eksempel se varsellampe-symbolet (avbildet) lyse om du har for lavt dekktrykk.

vw kontrollampe dekktrykk
NYHET! ID. Buzz Cargo

Din fremtidige arbeidsplass?

NYHET! ID. Buzz Cargo

Din fremtidige arbeidsplass?