2.16.93.1, 2019-06-21 00:13:24
 dekkmerking lufftrykk i dekk Volkswagen

Alt om lufttrykk i dekk og dekkmerking.

Sikkerhet, komfort, miljøhensyn og bensinforbruk avhenger av dekkene på bilen din. 

Smart og riktig vedlikehold av bildekk gir langvarig ytelse. Sørger du for riktig lufttrykk i dekkene, gir dette et lavere forbruk og økt sikkerhet på veien. Lær om riktig dekktrykk og hva dekkmerkingen på bilens dekk betyr. 

Riktig dekktrykk.

Sørg for å ha riktig dekktrykk på bilen. Det gir lavere forbruk og økt sikkerhet. 

  • Hva er riktig dekktrykk? Informasjon om riktig dekktrykk for din bilmodell finner du i instruksjonsboken og i tankklaffen. Avhengig av bilens last kan det variere med inntil 1 bar.
  • Er det ok å ha for høyt dekktrykk? Ved for høyt trykk i dekkene er kraftoverføringen optimal kun midt på dekket. Det gir lavere kjørekomfort, mønsterdybden slites ujevnt og dekkenes levetid reduseres.
  • Mål dekktrykket. Måleutstyr finner du som regel på alle bensinstasjoner. Fra november 2014 leveres dessuten alle personbiler og SUV-modeller med eget kontrollsystem for dekktrykk. Kontroller helst dekktrykket på kalde dekk. Når dekkene er varme, skal trykket ikke reduseres.
  • Har du lekkasje i et dekk? Et dekk mister gjennomsnittlig omtrent 0,1 bar i løpet av tre måneder. Synker trykket raskt, kan det være lekkasje i selve dekket eller i ventilen. Hold øye med dekktrykket. Er du i tvil, må du kjøre til et Volkswagen-verksted.

Ettertrekking av hjulbolter.

Det er aldri behov for ettertrekking av hjulbolter dersom hjulboltene trekkes til med riktig moment og felgen ligger korrekt an mot navet når dekk skiftes. Dersom det er mye rust på navet eller du har uoriginale felger der det må brukes sentreringsringer, risikerer du at felgen ikke legger seg inntil navet riktig. Det betyr at det ikke blir riktig sentrert, og deretter vil kunne løsne under kjøring. I instruksjonsboken står korrekt moment oppført. Sjekk derfor instruksjonsbok for korrekt veiledning.

Automatisk kontrollsystem for dekktrykk i Volkswagens biler

Kontrollsystem for dekktrykk i bilen måler lufttrykk i dekk.

Lavere forbruk. Økt sikkerhet.

Dekktrykkontrollsystemet fra Volkswagen gir lavere forbruk og økt sikkerhet. For lavt dekktrykk fører raskt til dekkskader – som er årsaken til omtrent 40 % av alle ulykker med personskader. Derfor har vi siden november 2014 utstyrt alle Volkswagen personbiler og SUV-modeller med dekktrykkontrollsystem. 

Volkswagen automatisk dekktrykkontroll

Kontrollampe for varsling ved for lavt dekktrykk eller feil.

Dashbordet viser deg varselet.

Sjekk alltid dekktrykket dersom kontrollampen for lufttrykk lyser i panelet. Dersom du har kontrollert og alt ser ok ut bør du sjekke lufttrykket på verkstedet. 

Dekkmerking – Her får du en forklaring på hva tallene betyr.

I tillegg til produsent- og produktnavn, er bildekkene merket med annen viktig informasjon som dekktype, felgdiameter, tillatt topphastighet osv. Dekkmerkingen kan se slik: 225 / 45 R17 94 W. Men hva betyr tallene på dekkene? Her får du en forklaring.

eu-merking av dekk volkswagen energimerking

EU-merking av dekk.

Sikkerhet, komfort, miljøhensyn, bensinforbruk – alt dette avhenger av dekkene dine.

EU-merkingen består av enkle symboler som viser dekkets egenskaper.

Denne dekkmerkingen gjelder fra 1. november 2012 og er obligatorisk for alle fabrikknye dekk fra og med 1. juli 2012. Merkingen viser tre egenskaper som er viktige for dekkene. Sparer du drivstoff med dekkene? Hvordan er veigrepet på våt veibane og hvor mye støy lager dekkene? EU-merkingen viser i hvilken grad dekkene dine oppfyller disse tre viktige kriteriene.

Snarveier.