Sikring av barn i bil
Sikring av barn i bil
Sikring av barn i bil

Sikring av barn i bil

Bilstolene som er best i test

1
Besafe iZi Up Fix Bilstol

Bilstol for barn i alderen 4 - 12 år (100-150cm). Er den første beltestolen som innfrir nye sikkerhetskrav. Den kombinerer svært god sikkerhet, optimal komfort og en rekke praktiske løsninger med en design som gir plass til opptil tre personer i alle aldre på én rad. Monteringen er rask, enkel og ferdig på en-to-tre.

Besafe iZi Up Fix Bilstol
Besafe iZi Up Fix Bilstol
2
BeSafe iZi Modular i-Size Base 

Base for iZi Modular familien som kan benyttes fra barnet er nyfødt til ca 4 år. Basen kan tilpasses slik at barnet får bedre beinplass når det blir større, slik at barn helt opp til ca fire år (105 cm) kan sitte bakovervendt. 

BeSafe iZi Modular i-Size Base
BeSafe iZi Modular i-Size Base
3
BeSafe iZi Modular i-Size Bilstol

Bilstol for barn i alderen 6 mnd – 4 år som kan brukes både bakovervendt og fremovervendt. Stolen har Side Impact Rotation som roterer stolen inn mot midten dersom en kollisjon skulle inntreffe. 

BeSafe iZi Modular i-Size Bilstol
BeSafe iZi Modular i-Size Bilstol

Visste du at

Visste du at det er påbudt med sikring av barn i bil til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge? Dessverre feilsikres mange barn. Det er derfor viktig å følge bruksanvisningen for utstyret, og være sikker på at det er riktig montert.
 • Hele 50% av barn i bil sikres feil. Har du lest bruksanvisningen til utstyret og er sikker på at det er montert riktig? 
 • Barn skal aldri ha bilbeltet bak ryggen eller under armen
 • Vi anbefaler å bruke bilstol med Isofix-fester for å redusere risiko for feilmontering
 • Barn under 4 år er aller tryggest i bakovervendt barnesete. Bøyde ben er ikke farlig. 
 • Husk å åpne tykke dunjakker og sørge for at setebeltet ligger godt inntil kroppen
 • Koble alltid ut airbag dersom barn under 140cm sitter i forsetet
 • Ta med barnet i butikken for å prøve utstyret i bilen

Vanlige feil ved sikring av barn i bil

Det er ofte er de samme type feilene som gjøres ved sikring av barn i bil, og ofte gjøres disse feilene uten at man vet at man gjør noe feil.

Typiske ting man gjør feil:

 • Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok, og barnesetet er løst eller dårlig festet
 • Beltene i bilstolen er ikke er strammet godt nok rundt barnet
 • Bilbeltet ligger under armen eller bak ryggen til barnet
 • Bilstolen er plassert i forsetet foran en airbag som ikke er koblet ut
 • Selen rundt barnet er vridd
 • Sett av god nok tid første gang barnesetet skal monteres i bilen, og be eventuelt en bilforhandler om hjelp. Vi anbefaler å bruke bilstoler med Isofix-fester da dette i stor grad reduserer risiko for feilmontering. Isofix er enkelt forklart et system for å hurtigkoble bilstolen eller dens base til bilen.
Volkswagen barnesete bilstol

Bruk av bilbelte og løse gjenstander i bilen

For at bilstolen skal fungere riktig må setets seler strammes godt rundt barnet, og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av, eller åpne yttertøyet, slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilstolen skal ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

En god tommelfingerregel er at det maks skal være plass til én finger, ca. 1 cm, mellom internbeltene og barnekroppen. Et annet tips for sikring av barn i bil, er unngå løse gjenstander i bilen.Både barn og voksne kan få alvorlige skader av selv små gjenstander ved en bråbrems, så la derfor ikke gjenstander som for eksempel vannflasker og nettbrett ligge usikret i bilen. Sørg for å sikre løse gjenstander enten i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom. 

For å unngå skader som følge av forflytning av bagasje ved nødbremsing anbefales det også å montere et bagasjeromsnett i bagasjerommet. Det finnes også nettbrettholder til iPaden.

Bilstol foran i bilen

Når det gjelder bilstol i forsetet er reglene klare.

– Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Barn som er lavere enn 140 cm bør ikke sitte i forsete med airbag som ikke er koblet ut. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel, er baksetet eneste alternativ for plassering av barnet.

Bakovervendt barnesete så lenge som mulig

Når det gjelder bakovervendt barnesete er anbefalingen klar: Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst fire år gamle. Det er påbudt med sikring av barn i bil med godkjent bilstol til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. For barn mellom 135 og 150 cm, under 36 kg, er det påbudt med godkjent sikringsutstyr, der det er tilgjengelig. Hvis ikke skal det brukes ordinært bilbelte.

Til tross for klare regler og anbefalinger, er det foreldre som snur barna tidligere fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har beina bøyd når de sitter i et bakovervendt barnesete, men barna tar ikke skade av å sitte med bøyde ben. De synes som oftest ikke det er så ubehagelig heller. Ta for øvrig gode pauser med jevne mellomrom, og la alle i bilen komme ut og strekke på seg.

Viktigste grunn til å bruke bakovervendt barnesete.

Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen når de er små, samtidig som muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne. Når barnet sitter bakovervendt presses kroppen og hodet inn mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organer. Det bakovervendte barnesetet skal først byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen, eller før barnet er blitt for langt. Informasjon om dette finner du i setets bruksanvisning.

Kjøp godkjent og nytt utstyr til barna

Det finnes mange ulike typer bilstoler på markedet, og det kan være utfordrende å gjøre et valg. Høyde og vekt bestemmer hvilket bilstol du skal velge, og i tillegg er det viktig å være nøye med å sjekke at sikkerhetsutstyret er merket med de nødvendige godkjenningene.

Alt barnesikringsutstyr som selges nytt er godkjent etter godkjenningsnorm, ECE R 44-04 eller den nye standarden UN r 129/i-Size, og har et slikt godkjenningsmerke. Vi anbefaler generelt ikke kjøp av brukt utstyr. Dersom du kjøper brukt utstyr er det svært viktig at du kjenner forhistorien. En bilstol som har vært brukt i en kollisjon, eller har blitt skadet på annen måte, skal kasseres. Utstyret bør heller ikke være eldre enn ca. fem år når du kjøper det, fordi materialet svekkes over tid.

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt til de er minst fire år gamle og gjerne lenger. Se videoen .

Les mer om påbudt sikring av barn i bil på Trygg Trafikk sine nettsider .

NB: Som bilfører har du ansvar for å sikre barn under 15 år som er i bilen. Brudd på dette kan gi en bot på 2000 kroner. Ved manglende bruk av bilbelte hos voksne kan politiet eller Statens vegvesen ilegge en bot på 1500 kroner.

Nyttige snarveier

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her