Vinterdekk sommerdekk dekkmerking lufftrykk i dekk Volkswagen
Vinterdekk sommerdekk dekkmerking lufftrykk i dekk Volkswagen
Vinterdekk sommerdekk dekkmerking lufftrykk i dekk Volkswagen

Vinterdekk og sommerdekk - alt du bør vite

Smart og riktig vedlikehold av bildekk gir langvarig ytelse. Når bør du skifte fra sommerdekk til vinterdekk, eller fra vinterdekk til sommerdekk? Det er ikke alltid like lett å vite i Norge. 

Selv med de beste dekkene er du nødt til å tilpasse kjøringen etter årstiden. Til syvende og sist er det dekkene som er din direkte forbindelse med veien – og den kan være alt fra isende kald til glødende varm. Dårlige dekk kan gjøre utfallet av en bilulykke fatal, mens gode dekk kan være redningen i mange tilfeller. 

De største misforståelsene om vinterdekk og sommerdekk

 • Uten snø trenger man ikke vinterdekk? 
  Selv om det sjelden snør hos deg, er det påbudt med bruk av egnede dekk ved vinterlige forhold. Disse dekkene er ikke utviklet bare for snø og is, men også for lave temperaturer.
 • Vinterdekk slites raskere?
  Vinterdekk er laget med en mykere gummiblanding for å sikre best grep på vinterlig føre. Hvor raskt vinterdekkene slites, avhenger av hvor mange kilometer du kjører og kjørestil – akkurat som med sommerdekk.
 • Det er nok med to vinterdekk?
  Nei, du må bruke fire vinterdekk. Monterer du vinterdekk kun på de fremre drivhjulene, bedres veigrepet ved igangkjøring, men ikke i svinger og når du bremser.

Regler for skifte til vinterdekk

Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret i Norge, men for personbiler med totalvekt under 3500kg må du ha dekk på bilen som er tilpasset kjøreforholdene som innfrir følgende lovpålagte krav*:

 • Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype og føre i perioden mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag
 • Pigger er kun tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel og traktor)
 • Benyttes piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul   

Med feil dekk i sommersesong eller vintersesong utsetter du deg selv og andre for fare. Sørg alltid for å ha optimale dekk på bilen tilpasset forholdene på veien. 

Piggdekk kan brukes fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag. I landets tre nordligste fylker er tilsvarende periode fra 16. oktober til og med 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene dersom føret og været krever det. 

* Kilde: Statens Vegvesen

7 °C- regelen for dekkskift.

Skifte dekk ved 7 grader vinterdekk sommerdekk

En generell huskeregel for skifte av dekk kan være at når temperaturen synker under 7 °C etter sommersesong er det på tide å skifte til vinterdekk. Motsatt etter endt vintersesong. Når prognosene viser en stabil temperatur over 7 °C er det hensiktsmessig å skifte til sommerdekk. Merk at temperaturene i Norge har stor variasjon og vi kan oppleve temperaturer under 7 °C selv etter vårdager med over 20 °C. Dette gjør det utfordrende å vite eksakt når man bør foreta dekkskiftet.

Bestill dekkskift

Bremselengde med vinterdekk

Hvorfor bør du skifte til vinterdekk? Det er ganske enkelt fordi de gir bedre veigrep, kortere bremselengde og dermed mindre risiko for ulykke når temperaturen er under 7 °C. Det gjelder uansett om det snør eller regner.

Bremselengde i 40 km/t på snødekt veibane.

Med vinterdekk: 29 m
Med sommerdekk: 61 m
Testforhold under 0 °C, kilde: Touring Club Schweiz.

Bremselengde med vinterdekk

Sommerdekk

Sommerdekk er best egnet for varme sommerdager. Straks temperaturen stiger over 7 °C, er sommerdekk den klare vinneren. Den spesielle gummiblandingen i sommerdekk mykner ikke, selv ikke når asfalten får temperatur på inntil 50 °C. Dette gir bedre veigrep, bedre stabilitet i svinger og kortere bremselengde. Her får du flere gode grunner for å bruke sommerdekk over 7 °C.

riktig profil på dekk om sommeren sommerdekk volkswagen

Riktig profil for sommeren

Sommerdekk er optimalt tilpasset tørre og våte sommerlige veier. 

mindre slitasjoe sommerdekk volkswagen

Mindre slitasje ved høye temperaturer

Takket være dekkenes spesielle materiale slites sommerdekk mindre enn vinterdekk når det er varmt og når du kjører i høy hastighet.

lavere drivstofforbruk med sommerdekk volkswagen

Lavere drivstofforbruk

Sommerdekk har en lavere rullemotstand og reduserer dermed drivstofforbruket.

Vinterdekk

Vinterdekk er utviklet for is og snø, og for lave temperaturer. Dekkene leder bort vann, graver seg fast i snøen og er alltid fleksible – uansett underlag og lave temperaturer. 

slitebanesammensetning vinterdekk volkswagen

Slitebanesammensetning

Myk også ved lave temperaturer. Takket være den høye andelen naturgummi forblir gummien myk når temperaturen synker.

profil vinterdekk volkswagen

Profil

Godt grep på vinterføre. Profilen avleder vann og sørger for en god sideveis støtte. Snøen kan trykkes inn i de brede rillene.

profillameller vinterdekk

Profillameller

Bedre veigrep på is og snø. På grunn av de fine rillene oppstår det ved igangkjøring mange gripekanter som graver seg ned i underlaget. Snøen fester seg i lamellene – og snø gir godt grep på snø

Oi sann! Nettleseren du bruker støttes ikke eller er utdatert

Vi kan ikke vise deg innholdet på denne nettsiden fordi din nettleser enten er utdatert eller ikke støttes. Nettsiden fungerer best med Firefox eller Google Chrome. Les mer og last ned Firefox nettleser her eller Google Chorme nettleser her