2.2.0.4_0, 2017-05-15 14:52:25
Volkswagen 4motion firehjulstrekk bil

Trenger jeg firehjulstrekk?

Med nyeste generasjon av Volkswagens permanente firehjulstrekksystem 4MOTION kommer du deg frem i ulendt terreng og uansett underlag, året rundt. Produktsjef for Golf hos Harald A. Møller AS, Jan Tore Kopperud, er ikke i tvil om hva som gjør det moderne og elektronisk styrte 4x4-systemet 4MOTION så genialt.

– 4MOTION-systemet til Volkswagen er utviklet av Haldex, og det er femte generasjon Haldex-system som benyttes i dag. Systemet er et permanent firehjulstrekksystem som hovedsakelig driver forhjulene. Ved vanskelige kjøreforhold, og ved behov, overføres mer kraft til bakhjulene helt umerkelig og i løpet av brøkdelen av et sekund. Via den elektroniske differensialbremsen er det hele tiden det hjulet som har best grep som får overført mest kraft. Volkswagens firehjulstrekksystem 4MOTION er derfor et svært intelligent firehjulstrekksystem som gir lite friksjon og lavt forbruk i daglig bruk, samtidig som det gir topp fremkommelighet og økt sikkerhet ved vanskelige kjøreforhold, forklarer han.

Unik fremkommelighet - sommer som vinter

Produktsjefen er derfor ikke i tvil om hvorfor 4MOTION firehjulstrekk er et smart valg for mange norske bilister.

– I Norge har vi store deler av året vanskelig føre- og kjøreforhold. Med 4MOTION firehjulstrekk har man optimalt veigrep gjennom hele året og den ekstra tryggheten og sikkerheten som systemet gir. For mange som må forsere en bratt bakke eller har hytte på fjellet med vanskelige kjøreforhold spesielt vinterstid, vil en bil med 4MOTION være det naturlige valget, sier han.

Men det er ikke bare vinterstid – med snø og is – at 4MOTION er genialt og virkelig utgjør en forskjell. Også ved vått føre og løs grus gir firehjulstrekk bedre veigrep og økt sikkerhet.
– Ja, under alle kjøreforhold vil man oppleve bedre veigrep i kritiske situasjoner med firehjulstrekk. Det gjelder spesielt ved vått og sleipt føre med nedbør eller på veier med løst underlag som sand eller grus, sier Kopperud.

Tohjulsdrift vs. firehjulstrekk

Fremkommeligheten med tohjulsdrift kan ikke sammenlignes med den du finner i en firehjulstrekker, selv med dagens elektroniske hjelpesystemer. Dette gjelder i dyp og løs snø så vel som opp den siste kneika til gårdsplassen eller hytta.

– Man skulle kanskje tro at veigrepet blir dobbelt så bra med firehjulstrekk, men alle som har prøvd vil nok hevde at veigrepet under akselerasjon og fremkommelighet faktisk er fire ganger så bra, sier Kopperud.

Kjører man en bil med firehjulstrekk på glatt føre vil kjøreegenskapene oppleves som mer balanserte. Drivkreftene fordeles jevnere mellom frem- og bakhjul, og sørger for bedre balanse i bilen under gasspådrag. Dette gjelder spesielt av svinger og opp bakker. Dette gjør også at kjøreegenskapene oppleves som tryggere.

Populære biler med 4MOTION

4MOTION leveres på et bredt utvalg modeller fra Volkswagen. Både på Golf, Golf stasjonsvogn, Tiguan, Passat, Passat stasjonsvogn, Sharan og Touareg kan du velge firehjulstrekksystemet til din nye bil. På Alltrack-modellene av Golf og Passat samt på Touareg er 4MOTION standard.

– I 2015 ble det solgt mest Golf med 4MOTION, men også Tiguan og Passat er populære biler med 4MOTION. Vi antar at den nye Tiguan blir den mest populære modellen med 4MOTION i 2016, spår produktsjefen.

En bil som trekker godt på alle fire hjul står nemlig høyt på ønskelisten til svært mange nordmenn. I 2015 var 15,5 % av alle Volkswagen personbiler utstyrt med 4MOTION.

– Historisk sett har denne andelen vært enda større, men grunnet den enorme populariteten til de ladbare bilene til Volkswagen i 2015 er andelen noe mindre enn tidligere. De ladbare bilene våre kan foreløpig ikke leveres med 4MOTION.

Les også: De ladbare hybridene er en suksess

Et smidig system

Firehjulstrekksystemene fra de forskjellige bilmerkene er i dag for det meste elektronisk styrte systemer og ikke lenger like mekaniske som før.

– 4MOTION fra Volkswagen har den fordelen at det er et smidig firehjulstrekksystem som reagerer lynkjapt på ulike typer underlag og som stjeler lite av plassen i bagasjerommet. I tillegg gir systemet i større og større grad muligheten til å kombinere det med Volkswagens lynraske og effektive DSG-automatgirkasser. For mange er kombinasjonen av 4MOTION og DSG det optimale med hensyn til komfort, fremkommelighet og sikkerhet, sier Kopperud.

– Finnes det i det hele tatt noen ulemper ved å velge firehjulstrekk? 

– Ikke så mange, men det er klart at en bil med firehjulstrekk er noe tyngre enn en tilsvarende forhjulsdrevet bil og dermed gir et litt høyere forbruk, spesielt ved bykjøring. Ellers er bagasjerommet på Golf noe redusert som følge av firehjulstrekksystemet. Disse få ulempene overskygges gjerne av firehjulstrekksystemets mange fordeler, konkluderer Kopperud.

Gjør bilen lettsolgt

Firehjulstrekk er et godt eksempel på utsyr som kan ha noe å si for annenhåndsverdien når du selge bilen din igjen.

– Mange nordmenn har fått øynene opp for fordelene med firehjulstrekk og ønsker seg dette. For de som allerede har en bil med firehjulstrekk er det sjelden man velger noe annet ved bytte av bil. Det er derfor alltid stor etterspørsel etter biler med firehjulstrekk på bruktmarkedet, noe som gir høy annenhåndsverdi. Spesielt biler med kombinasjonen av 4MOTION firehjulstrekk og DSG automatgir er svært etterspurte, sier Kopperud.

– Hva bør til syvende og sist avgjøre om man går for en bil med firehjulstrekk eller ikke?

– Det blir rett og slett hva bilen brukes til og hvor ofte man føler behov for den ekstra fremkommeligheten som 4MOTION gir, spesielt på vinterstid.

Volkswagen i sosiale medier