2.11.78.2, 2018-12-05 18:30:44
Volkswagen elbil e-up

Dette er det smart å tenke på når du kjører elbil

Når du kjører elbil er det flere regler du bør følge og noen ting du bør ta ekstra hensyn til. Her er Norsk elbilforenings 10 beste tips til deg som kjører elbil, som vi kan kalle elbilvettregler.

1. Bli kjent med elbilen

Det å tørre å kjøre batteriet i bilen så godt som tomt er en nyttig erfaring i forhold til å kurere rekkeviddeangst. Det er viktig å bli kjent med hva bilen er god for både sommer og vinter, spesielt hva rekkevidde angår ved varierende temperatur og værforhold. Lær mer om e-Golf og e-up!

2. Unngå rekkeviddeangst med elbil

Det viktigste å huske på når du kjører elbil i trafikken er at du bør ha en passiv kjørestil for å unngå "rekkeviddeangst". Ha for eksempel en forsiktig bruk av varmeapparat, det gir både lavere forbruk og lengre rekkevidde.

3. Vær oppmerksom på myke trafikanter

Elbilen er svært støysvak opptil 35 kilometer i timen. Det er først da dekkstøyen blir hørbar. Derfor er aktsomhet for myke trafikanter ekstra påkrevd. Til Volkswagen e-up! og e-Golf kan du bestille deaktiverbar ekstern lyd som ekstrautstyr. Dette hjelper de myke trafikantene til å høre deg. 

4. Ikke bruk ladeplass unødvendig

Ha respekt for at andre med elbil har ulike ladebehov og at ladeplasser er et knapphetsgode. Bruk ladeplasser kun når du har behov for å lade. Hvis ikke bør du finne et annet sted å parkere. 

Volkswagen lade elbil ladestasjon

5. Del på ladeplassen

Hvis du har mulighet bør du gi ladeplassen videre til nestemann når batteriet er ferdigladet.

6. Unngå batterislitasje

Heldigvis er slitasje på batteri grunnet varmeutvikling et lite problem med vårt klima i Norge. Du kan likevel forhindre unødvendig slitasje ettersom batteriet trives best mellom rundt 30 % tomt batteri og 80 % fulladet batteri.

Les også: Hvor lang levetid har elbilbatterier?

7. Tenk sikkerhet når du lader

Hvis du skal lade elbilen fra en vanlig stikkontakt er det spesielt viktig å tenke på sikkerheten. Heng opp «ladekladden» og vektavlast stikkontakten. Da varer den lengre og du motvirker skadelig varmegang. Hvis du skal lade bilen hjemme er det enkelte ting du bør tenke på. 

8. Bruk kollektivfeltet med vett

Hjelp bussen å komme seg frem. Hold fornuftig fart, og ikke kjør helt opp i hekken på forankjørende. Her er smidighet et godt stikkord. Merk også at flere strekninger i og rundt byene har endret reglene for elbil i kollektivfeltet med begrensninger i rushtiden. 

Elbil trafikkregler

9. Husk trafikkreglene

Trafikkreglene for elbil kan variere fra kommune til kommune hva gjelder parkering og kjøring. Noen kommuner tilbyr gratis offentlig parkering for elbil, andre ikke. Det samme gjelder kjøring i kollektivfelt for elbil, som kan være begrenset i rushtid og lignende. Sørg for at du er oppdatert på reglene der du kjører. Vis respekt for alle andre trafikanter og respekter skilt og trafikkregler.

10. Avslutt ladingen riktig

Lading skal avsluttes først i bilen, så i ladeuttak. Da unngår man elektrisk lysbue, som både kan være farlig og slite på utstyr.