2.11.78.2, 2018-12-05 18:30:44

Hva er de økonomiske fordelene med elbil?

I 2013 slo elbilene virkelig gjennom på det norske bilmarkedet. Nordmenn har omfavnet elbilene, ikke bare av miljøhensyn, men også fordi det er mange økonomiske fordeler.

Hvis du kjøper elbil i Norge slipper du unna en rekke avgifter, slik at selve bilen er billigere å kjøpe enn i andre land. Når du bruker bilen kan du også få mange driftsfordeler: du kan kjøre i kollektivfeltet, slipper å betale bompenger og ferge, kan få gratis offentlig parkering, kan få lade gratis en rekke steder og årsavgiften er kun 445 kroner (2016). Alle disse fordelene kan ha lokale unntak. 

I statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen økt avgift på utslipp og redusert avgift på vekt og utfasing av avgiften på effekt.

Billig i drift

Elbil er svært billig i drift, rett og slett fordi du slipper dyre bensin- og dieselregninger. I praksis er strømkostnadene rundt 20 øre per kilometer.

I tillegg er vedlikeholdskostnadene generelt lavere på en elbil ettersom en elektrisk motor har langt færre bevegelige deler, og trenger langt mindre kostbart vedlikehold.

I en stor servicetest, gjennomført av Autofil, kommer Volkswagen e-up! best ut av alle bilmodellene som ble testet. De kaller e-up! på service for en gavepakke, og kårer elbilen til den absolutt billigste bilen på verksted, med kun totalt 2964 kroner i serviceutgifter per 60 000 kilometer.

Lønner seg å vege elbil som firmabil

Mange velger å bruke elbil som firmabil, ettersom det lønner seg i forhold til å bruke en bil på fossilt brennstoff. Kjøregodtgjørelsen er høyere med elbil enn bensin-, diesel- og hybridbiler. Med elbil får du 15 øre mer per kilometer, det vil si 4,20 kroner. Årsaken til den høyere godtgjørelsen er at elbiler har hatt et høyere verditap enn andre biler.

Finn ut mer om Volkswagen e-up!

Her er de økonomiske fordelene med elbil i Norge

Kjøp av elbil har fritak fra engangsavgift og moms.

  • Årsavgiften er kun 445 kroner (2016)
  • Billigere bilservice og færre motordeler med fare for slitasje
  • Billigere driftskostnader (energi- og strømbruk)
  • 50 % rabatt på firmabilbeskatning
  • Fri adgang til å kjøre i kollektivfeltet – lokale unntak
  • Gratis passering i alle landets bomstasjoner og fritak for rushtidsavgift
  • Gratis transport av elbilen på riksveiferger
  • Gratis parkering på kommunale p-plasser – lokale unntak
  • Gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner

(Kilde: Norsk elbilforening)