2.1.0.6_0, 2017-03-31 11:32:53
Volkswagen hurtiglade elbil oversikt hurtiladestasjoner

Hvor kan jeg hurtiglade elbilen?

Selv om du lader elbilen din ved hjelp av veggboksen hjemme, kan det bli behov for ekstra lading når du skal på langtur. Her får du alt du trenger av informasjon om det å lade på reise.

Hvor langt kan jeg kjøre?

Med Volkswagen e-up! har du en rekkevidde på opptil 160 kilometer. Dette gir deg godt med kapasitet for typisk hverdagskjøring. Med nye Volkswagen e-Golf kan du kjøre inntil hele 300 km. Nærmer batteriet seg tomt er det likevel ikke nødvendig å kjøre hjem for å lade bilen. Ladestasjonene øker i omfang daglig, og det er kanskje en nærmere enn du var klar over.

På samme måte som mange har faste bensinstasjoner de benytter vil du nok finne dine faste ladestasjoner. Dessuten blir lading enkelt og greit en innarbeidet del av den daglige rutinen, på samme måte som mange slår mobilen på lydløs før de legger seg eller drikker to kopper kaffe før de går på jobb.

Ny ladeteknologi

Hittil har det vært ulike systemer for hurtiglading, og ikke alle ladepunkter kan brukes av alle elbiler grunnet ulike ladesystemer. Nå har det derimot blitt mye enklere å lade elbilen, ettersom et stort flertall av bilprodusenter verden over har gått sammen om en internasjonal standard for hurtigladere.

Dette universelle ladesystemet, kalt Combined Charging System eller Combo, er rullet ut globalt og vil hjelpe til med å unngå flere lokale systemer. Volkswagens elbiler har tatt i bruk Combo-løsningen, som vil bli ledende innen hurtiglading i framtiden.

Det tar mellom 15 og 30 minutter å hurtiglade elbilen ved en offentlig ladestasjon. Når du hurtiglader vil du altså få raskt ladet opp batteriet til 80 %, men for å få helt fulladet batteri er du nødt til å lade de resterende 20 % over lengre tid.

Les også: Sjekk hvor billig det er å lade elbilen

Smarte kart og ladeapper

Du kan hele tiden følge med på dashbordet hvor mange kilometer som er igjen. For å gjøre det enda lettere å finne en ladestasjon der du er, kan du bruke en av de mange mobilappene for hurtiglading.

Det finnes blant annet en Android-app, kalt Ladestasjon, som inneholder kart og som lister opp ladepunkter filtrert på ladestasjonstyper. I tillegg finnes ladeappen Lade nå!, både for iPhone og Android. Her finner du både ladestasjoner, antall plasser, om det er gratis, tidsbegrensning, ladefart og ladetype. Du får også kjørebeskrivelse til ladestasjonen ut fra din plassering. Det finnes også nettsider med både ruteplanlegger og kart, som viser hvilke ladepunkter som er lettest å få plass på. 

Her ser du hvor det kan være gunstig å parkere for god tilgang. Her får du oversikt over dagens hurtigladestasjoner og hvor det er planlagt nye. 

Gode ladetips på farta:

  • Lad når du stopper: Når du skal kjøre lengre turer med elbil trengs noe mer planlegging enn ved kort kjøring til butikken. Det kan være lurt å tenke på en ny måte: Du skal ikke stoppe for å lade bilen, men lade når du stopper. Lad når du kan, ikke når du må.
  • Planlegg på forhånd: Sjekk hvor ladere ligger plassert der du skal reise ved hjelp av kart og ladeapper. Da unngår du å bli usikker på om du har nok rekkevidde for å komme fram som planlagt.
  • Finn gode vaner: Hvis du er helt ny elbileier kan det være uvant å planlegge, men etter hvert lærer du deg bilen, blir kjent med hvordan du bruker den og hvor du finner ladepunkter som passer dine behov.