2.11.78.2, 2018-12-05 18:30:44

Hvor miljøvennlig er elbil?

Salget av elbiler øker, spesielt her i Norge. Derfor har det vært en del diskusjon om elbiler er mer miljøvennlige enn biler med fossilt brennstoff.

Minimalt av total strømproduksjon

Alle som er bekymret for om økt elbilbruk vil føre til høye strømpriser, kan ta det helt med ro.

Overskudd av strøm

Likevel er en utbredt myte om at norske elbiler kjører på strøm fra kullkraftverk i Europa, og at elbilen gir høyere utslipp enn bensinbiler.

- Mange tror at Norge er en importør av kraft fra utlandet, ettersom vi var det for rundt 15 år siden. Dette er feil ettersom vi er en stor eksportør av fornybar kraft. Vi produserer så mye strøm at vi har et overskudd, som er så stort at det er vanskelig å få eksport alt, sier Marius Holm, daglig leder i Zero.

Fornybar energi

Det er ingen tvil om at elbiler har null utslipp av helseskadelige avgasser og støyer mindre enn tradisjonelle biler. I tillegg lades batteriet under kjøring i forbindelse med oppbremsing, det vil si at bilen sparer opp strøm der det er mulig. Dette gjør at elbil er det beste alternativet om du ikke kan gå, sykle eller kjøre kollektivt.

Elbiler har ingen utslipp av klimagassen CO2 så lenge elektrisiteten kommer fra fornybar energi som sol-, vind- eller vannkraft, og her i Norge produseres nesten 100% fornybar energi.

Les mer om e-up!

Satses i utlandet

Hva med de som kjører elbiler i utlandet? Er de mindre miljøvennlige enn oss nordmenn? Det er ikke bare i Norge vi har mye fornybar kraft. Det jobbes stadig med å gå over til miljøvennlige løsninger i utlandet også.

- I Tyskland står nå vind- og solkraft for 23 prosent av Tysklands energiforsyning, noe som vil si at elektrisitetsprisene har falt og gjør konvensjonell energiproduksjon ulønnsomt. Elbiler passer også perfekt med solenergi fordi man kan samle solenergi på dagen og bruke oppsamlet energi når det trengs, forklarer Holm.

Les mer om Volkswagen e-Golf.

Energieffektive biler

En annen miljøfordel med å kjøre elbil, er at disse bilene er mye mer energieffektive enn biler på bensin og diesel. Det er en stor fordel, både for miljøet og din lommebok.

- Fordelen med elbilen er at den er svært energieffektiv. Elbiler bruker fantastisk mye mindre energi i forhold til bensinbiler, for eksempel bruker en stor elektrisk familiebil kun halvparten av energien på mila som en liten bensindrevet Smart, forklarer Marius Holm i Zero.

- For å unngå de farlige klimaendringene må både kraftproduksjonen og bilparken bli utslippsfrie. Mange tror kanskje at elbilen bare flytter utslippene til kraftverkene, men det er noe av poenget ettersom utslipp fra kraftverk er noe man kan gjøre noe med, og få mer miljøvennlig, avslutter Holm.

Retur av batterier

Er batteriene i elbiler miljøfarlige? Mange tror at motoren i en elbil drives av et kjempestort vanlig bilbatteri (blybatteri). Det stemmer ikke.

Batteriteknologien har tatt store sprang de siste tiårene, for eksempel er Volkswagen e-up! drevet av Lithium Ion-batterier, som regnes som mindre miljøbelastende. Oppladbare batterier er med andre ord et godt miljøvalg.

Når det gjelder kasserte batterier på alle Volkswagens modeller, tas disse hånd om på en forsvarlig måte for miljøet på autoriserte verksteder.

Kjør mer miljøvennlig

Du kan også spare miljøet ved å kjøre mer miljøvennlig med elbilen din. For å få til dette må du bli mer bevisst på kjørestilen din, og med Volkswagens elbiler bør du, som med alle andre biler, tenke langsiktig og kjøre med flyt.

Med appen Volkswagen Car-Net kan du lære med om din Volkswagen elbil, samt lære mer om strømforbruk og kjørestilen din.