2.11.78.2, 2018-12-05 18:30:44
Lading av elbil og hvordan lade elbil hjemme

Lading av elbil hjemme

Har du elbil så er det gull verdt å ha mulighet til å lade hjemme ved å bruke en fastmontert veggboks. Når du kjøper en Volkswagen e-up! eller e-Golf, kan du samtidig kjøpe veggboks og montering av forhandler. Her får du gode råd om lading av elbil og du kan lære mer om hvordan du hjemmelader elbil, hva det koster og hvilke fordeler du får.

Elbil lading - fulladet i løpet av natten!

Det er både enkelt og billig å lade en elbil. Hvis du har montert veggboks hjemme gjøres lading av elbilen i løpet av 6-8 timer.

Eksempelvis har elbilen e-up! vesentlig lavere driftskostnader enn en tradisjonell bensin- eller dieseldrevet bil. På 100 kilometer bruker e-up! 11,7 kilowattimer, til den beskjedne sum av ca 11,70 kroner. Dette gjør den til en av de mest effektive bilene av denne typen, selv blant elbiler.

Det vil i praksis si at du får full tank når du våkner eller drar hjem fra jobb, til under 30 kroner med dagens strømpriser. Det er ikke verst i forhold til hva en bil på bensin eller diesel koster å fylle.

Hvordan lade elbil - hjemmelader elbil

Hvordan lade elbil hjemme?

Volkswagens elbiler kan lades veldig enkelt, enten i en vanlig stikkontakt eller med en montert veggboks. Før du starter å lade elbilen hjemme er det et par ting som må gjøres:

Volkswagen tilbyr montering av veggboks hjemme hos deg. Kvalifiserte elektrikere vil da sjekke sikkerheten i strømanlegget og kan oppgradere strømkursen hvis det er nødvendig. For øvrig er strømkursen du har i garasjen eller annet sted avgjørende for hvor raskt du får ladet elbilen din.

Det er en fordel å ta seg tid til å lade elbilbatteriet helt opp til 100 % når du er hjemme.  Du får kun ladet opp batteriet til 80 % når du hurtiglader elbilen på farta, ettersom de resterende 20 % må lades opp over lengre tid. Det finnes god tilgang på strømtilførsel nesten overalt der du ferdes. Så hvis du har blitt den heldige eieren av en e-up! eller e-Golf er trolig den eneste grunnen til å stoppe på bensinstasjonen, hvis du trenger å kjøpe blomster eller pølse og brus. 

Veggboksen Volkswagen tilbyr kommer fra Salto og er utformet slik at det skal være optimalt for plassering i garasjen. Ettersom veggboksen for lading er laget av vannfast plast er det også mulig å plassere den utendørs, så lenge den er beskyttet av et tak eller i carport.

Ladekabel

Med Volkswagens elbiler følger det med to ulike ladekabler, så det er lett å lade i en vanlig stikkontakt hvis du ikke har veggboksen i nærheten. Du kan ikke hurtiglade elbilen når du er hjemme. Skal du hurtiglade elbilen ved ladestasjoner som har CCS/Combo2-lader bruker du ladestasjonens kabel. Hurtiglading gjør du når du er på farta, og ikke skal stå parkert over lengre tid.

Sjekkliste for lading av elbil hjemme

1. Finn strømkursen
Du kan selv enkelt sjekke ut hvilken strømkurs du har i garasjen der du skal lade elbilen.

2. Sjekk det elektriske anlegget
Når du lader elbilen hjemmefra kreves jevn strøm over en lengre periode. Hvis du har et gammelt og utdatert elektrisk anlegg er ikke dette nødvendigvis dimensjonert for slike belastninger over tid.

3. Kontakt fagfolk
Det tryggeste er å be en autorisert elektriker sjekke det elektriske anlegget i garasjen. En veggboks krever 20A-kurs.

4. Sjekk jordfeilbryter
Husk at et minimumskrav til selv den minste elektriske installasjon, er at du har en jordfeilsbryter til den kursen du lader på.

5. Montere veggboks
Elbileiere bør bruke en veggboks som fast lader hjemme. Schukokabelen (husholdningsledningen) som følger med elbilen bør brukes som reservelader – og bør derfor alltid ligge i bilen.

6. Heng opp ladekladd
Sørg for at du har et eget oppheng for ladekladden, altså den lille boksen som er montert på selve ladekabelen. Men husk at denne er ment som reservelader.

Vokswagen ladekabel schucko til elbil og ladbar hybridbil

Ladekabel Schuko for vanlig stikkontakt

Trenger du ny eller en ekstra ladekabel kan du kjøpe dette i vår nettbutikk.

Denne kabelen kan du enkelt plugge inn i ethvert standard 230 volt strømuttak.

Ladekabelen passer til følgende elbiler: E-Golf og E-UP, og følgende ladbare hybridbiler: Passat GTE og  Golf GTE produsert etter 14.03.2016 til nå.