2.2.0.4_0, 2017-05-15 14:52:25
Volkswagen toppkarakter kollisjonstester euro ncap

Dette forteller kollisjonstestene fra Euro-NCAP deg

På jakt etter de sikreste familiebilene på markedet? Da er det lurt å ta en titt på hvordan bilene på ønskelisten gjør det i kollisjonstester. Men hva betyr det egentlig at en bil får tre, fire eller fem stjerner i Euro-NCAPs tester?

Euro-NCAP (The European New Car AssessmentProgramme), som står for kollisjonstester i Europa, tester hvert år biler i alle bilklasser. Euro NCAPs test er den mest velrenommerte kollisjonstesten på markedet, og her stilles det høye krav til bilene for å kunne oppnå toppscore. Her testes både den aktive og passive sikkerheten.

– For å få fem stjerner i Euro-NCAP sine kollisjonstester må bilen score høyt i alle fire kategoriene som Euro-NCAP vurderer og tester: Kollisjonssikkerheten for voksne foran, kollisjonssikkerheten for barn i baksetet, fotgjengerskånsomheten og førerassistentsystemer, sier Jan Tore Kopperud. Han er produktsjef for Golf hos Harald A. Møller AS.

Alle nye bilmodeller kollisjonstestes

Euro-NCAP er et samarbeid mellom de europeiske bilorganisasjonene, der norske NAF også er med. Og Kopperud forteller at når det refereres i mediene til at biler har gjort det bra eller dårlig i kollisjonstester, er det Euro-NCAPs tester det refereres til.

– Euro-NCAP er den mest anerkjente og viktigste uavhengige organisasjonen som utfører kollisjonstester av nye biler, så det er alltid disse testene det refereres til i mediene. I Europa er det med andre ord alltid testene av Euro-NCAP som gjelder.

– Går alle nye bilmodeller gjennom en test her?

– Såfremt det er en helt ny bilmodell som skal selges i Europa, er det vanlig at Euro-NCAP utfører kollisjonstesten. Hvis det kun er mindre endringer som en face-lift eller en ny drivlinje, vurderer ofte Euro-NCAP at en helt ny test ikke er hensiktsmessig, forklarer Kopperud.

Hva testes for å kåre sikreste og beste bil i en kollisjonstest?

Bilmodellene som testes deles inn etter størrelse og kategori, som minibiler, småbiler, små og store familiebiler, små og store MPV-er, små og store SUV-er, pickup-er, sportsbiler etc. Alle bilmodeller bedømmes ut i fra ulike kriterier.

– Euro-NCAP tester både den passive sikkerheten ved front- og sidekollisjoner og hvilken belastning fører og passasjerer foran og bak blir utsatt for. Men testene vektlegger også i stor grad den aktive sikkerheten i form av elektroniske hjelpesystemer som skal bidra til å hindre farlige situasjoner og ulykker. I de senere årene har kravene stadig blitt skjerpet for å kunne oppnå fem stjerner. Blant annet er det nå stadig større krav til at bilen skal skåne fotgjengere ved påkjørsel, sikring av barn og hvilke førerhjelpsystemer som er standard.

Hvordan søke på Euro-NCAP sine nettsider?

Dersom du ønsker å søke opp testresultatene på en spesifikkbilmodell på Euro-NCAPs hjemmeside kan du søke både i kategori for bilklasse, men også etter en spesiell bilmodell. Da får du opp når bilen ble testet sist og hvordan resultatet av testen ble. Kopperud råder alle som er på jakt etter en sikker og god bil til å gjøre research for å se hvordan de ulike bilmodellene kommer ut i kollisjonstestene.

– Det er definitivt verdt å sjekke hvordan bilen man vurderer å kjøpe har prestert i Euro-NCAP sine kollisjonstester. Disse testene blir gjerne publisert av norske motorjournalister når nye biler blir testet, men man kan alltid gå inn på Euro-NCAP sin hjemmeside og sjekke selv. Det er allikevel alltid lurt å sjekke med forhandler om hva som er sikkerhetsutstyr i Norge kontra i andre land, ettersom bilene som testes av Euro-NCAP kan mangle sikkerhetsutstyr som er standard i Norge på den aktuelle bilen. Jeg tenker da først og fremst på de ulike førerhjelpsystemene.

– Hva betyr det egentlig at en bil får tre, fire eller fem stjerner i kollisjonstesten?

– Bilene som får fem stjerner har meget bra resultater i samtlige kategorier som testes. Det er alltid kollisjonssikkerheten for voksne og barn som vektes høyest i testene, men også de andre kategoriene er viktige for å oppfylle kravet til fem stjerner.

Han er ikke i tvil om at nye familiebiler i dag bør ha fem stjerner.

– Ja, en ny familiebil bør ha toppscore i Euro-NCAP sine tester. Det viser at bilen er blant de sikreste bilene i sin klasse på markedet i dag.

Volkswagen kommer svært godt ut i kollisjonstester

Volkswagens modeller kommer svært godt ut i kollisjonstestene.

– I EURO-NCAP sine tester møter Volkswagen de strengeste kriteriene for å oppnå den høyeste karakteren som er fem stjerner. Nesten uten unntak har Volkswagen alltid oppnådd fem stjerner i EURO-NCAP selv om kravene stadig har blitt høyere.

Det er takket være de nyeste sikkerhetsløsningene at bilene fra Volkswagen får toppscore.

– I dag har alle Volkswagen-modellene et svært høyt sikkerhetsnivå med flere sikkerhetssystemer som standardutstyr. Både den passive og den aktive sikkerheten har stadig blitt forbedret gjennom mange år, og det har ført til at Volkswagen er blant bilmerkene som scorer høyest i kollisjonstester som gjennomføres på alle nye modeller av den uavhengige aktøren EURO-NCAP, sier Kopperud.