2.2.0.4_0, 2017-05-15 14:52:25
Volkswagen - slik pakker du bilen

Slik pakker du bilen smart og sikkert

Ser dette kjent ut? Mye bagasje, men det store spørsmålet er: Er det plass til alt i bagasjerommet? Her får du tips og råd som gjør at pakking av bil går lett som en lek.

Å få plass til alt og alle i bilen på en smart og sikker måte når familien skal på langtur kan være en utfordring. Løse gjenstander i bilen fører hvert år til skader og dødsfall i trafikkulykker, men pakker du riktig, kan du unngå alvorlige skader. Og pakker du smart kan du få med deg alt du trenger. 

– Et viktig stikkord er planlegging, sier Jan Tore Kopperud. Han er produktsjef for Golf hos Harald A. Møller AS, og har jobbet i bilbransjen i 21 år. Vi ba derfor om noen eksperttips til hvordan man kan pakke bilen både smart og sikkert før man legger ut på landeveien med bilen full av bagasje. 

Ved en bråstopp, kollisjon eller unnamanøver kan løs og tung last forårsake stor skade.

– Mange plasserer bagger, kofferter, sko og lignende i bagasjerommet slik at lasten blir liggende høyere enn seteryggen på baksetet. Dersom det da ikke trekkes opp eller monteres en nettingvegg, vil denne lasten kunne gjøre stor skade når den kommer i enorm fart fremover ved en bråbrems, sier Kopperud.

Les også: Dette er bilene med størst bagasjerom

9 tips til smart og sikker pakking av bil

Store kofferter, bagger, sko, soveposer og telt. Det er potensielt mye utstyr som skal med når man skal ut på tur. Her får du ti gode tips til hvordan du får plass til alt i bilen – og dermed også en god start på turen.

1. Sett frem alt som skal med

Slik pakker du bilen smart og sikkert

Sett frem alt som skal med slik at du får full oversikt før du går i gang med pakkingen.

– Det er veldig kjedelig å oppdage at den største kofferten fortsatt står inne i huset, eller at den nye støvsugeren du skal ha med opp på hytta står i boden. Da må mye pakkes ut igjen slik at disse tunge tingene kan legges nederst og innerst, sier Kopperud.

2. Start med de tyngste tingene

Slik pakker du bilen smart - start med det tyngste

Start med de tyngste tingene, som oftest er det de største koffertene og baggene. Legg disse tingene så lavt og langt inn mot bakseteryggen som mulig. 

– Tenk at bilen skal ha et så lavt og jevnt tyngdepunkt som mulig, og bruk primært bagasjerommet til de tyngste tingene. Hvis du får plassproblemer kan også tyngre ting plasseres på gulvet bak forsetene. Et lavt tyngdepunkt gjør at bilen beholder sine gode kjøreegenskaper, mens et høyt tyngdepunkt vil redusere bilens kjøreegenskaper. Denne regelen gjelder uansett biltype. Her plasserer Jan Tore de tyngste og største koffertene så langt inntil seteryggen foran som mulig.

3. Fyll hulrommene

Pakk bilen smart - fyll hulrommene

Bagger er oftere lettere å dytte inn i hulrom der det ikke hadde vært plass til en koffert.

Når de store tingene er på plass, er det bare å fylle inn i hulrommene med de andre lettere tingene som soveposer, jakker og liggeunderlag. Sørg for at alt ligger stabilt og trygt.

4. Sikre lasten i bagasjerommet

Volkswagen bagasjenetting for sikring av bil

Det er viktig å ikke laste høyere enn bakseteryggen eller hattehyllen, og har bilen bagasjeromstildekking med åpne-lukke funksjon bør du bruke dette trekket. Har du derimot en nettingvegg eller grind tilgjengelig, kan denne spennes opp slik at lasten ikke kommer noen vei ved en bråstans. Med en slik nettingvegg kan du laste høyere enn seteryggen.

5. Slå ned baksetene for mer plass

Pakke bil - slå ned baksetene

Skal du virkelig ha med deg mye og legger ned baksetene, er det viktig å ikke laste høyere enn seteryggen og sørge for at lasten ikke vil kunne komme frem mellom setene ved en bråstans. Bruk eventuelt surrekroker og et lastenett for å feste lasten. Har du en nettingvegg bak forsetene anbefales det å bruke denne slik at fører og passasjer sitter trygt.

6. Fest småting godt

Pakke bil - fest småting godt

Sørg for at småting sitter godt fast. Flasker, kameraer og mobiltelefoner bør plasseres slik at de ikke kommer noen vei ved en eventuell bråstans eller kollisjon. – Selv de letteste ting kan bli farlige ved en bråbrems. En løs PC på 3,5 kg blir nærmere 100 kg tung ved bråbremsing i 50 km/t. Sørg derfor for at tilsynelatende små ting ligger godt fast, slik som her i bilens dør. Tablets og iPad må festes til nakkestøtten i setet foran med egne festeanordninger som fåes kjøpt, ikke holdes i små barnehender i baksetet.

7. Sjekk hulrom i gulv og bagasjerom

Volkswagen oppbevaring ved pakking

Sjekk om bilen din har små hulrom under gulvet i bagasjerommet som kan brukes til last. Et telt og et par sko, passer fint i dette hulrommet på en Volkswagen Passat GTE.

8. Plasser vesker bak seteryggene

Pakk bilen sikkert og smart

Plasser vesker og småbager bak passasjersetet fremfor å ha de foran eller løst i baksetet. Ting som ligger løst bør være myke ting – alt annet bør sikres ved å ligge i dørene, i midtkonsollen eller i lommene bak seteryggene.

9. Sjekk lufttrykket i dekkene

Sjekk lufttrykket når du pakker bilen

Når bilen er ferdig lastet lønner det seg å sjekke lufttrykket for å opprettholde bilens gode kjøreegenskaper. Tyngre vekt krever høyere trykk. Informasjon om bilens lufttrykk ved ulik mengde last finner du på bensinlokket, i instruksjonsboka eller i dørkarmen på førersiden.

Andre gode pakketips:

  • Last ikke takboksen eller skiboksen med store og tunge ting. Sjekk lovlig maksimalvekt på taket. Dersom du skal ha med deg noe annet enn ski og skistøvler, er det best å plassere lettere ting som sengetøy, soveposer, håndklær også videre i boksen på taket. Bruk stropper for å feste lasten i takboksen.
  • Ta av skiboksen/takboksen når den ikke er i bruk. Mer vekt på bilen betyr et høyere forbruk av drivstoff.
  • Har du mye last kan også bagasje stroppes godt fast på et takstativ.
  • Ved bruk av tilhenger gjelder de samme reglene som ved lasting av bagasjerom. Sørg for å legge de tyngste og største tingene nederst og så langt frem som mulig slik at tyngdepunktet blir så lavt som mulig.
  • Skal du laste med deg sykler finnes det løsninger både for feste med sykkelstativ på tak og på tilhengerfeste
  • Sikreste plassering av en hund i bil, som ikke har bur eller spesialsele, er på gulvet på passasjersiden foran.
  • Når du har veldig tung bagasje (over 34 kg) i bagasjerommet, bør den sikres særskilt. Du kan bruke lastestropper eller nett, som igjen sikres via surrekroker/festeanordninger i bilens karosseri.
  • Ved pakking til en ferietur sliter de fleste med å bryte tillatt totalvekt, men har du handlet mye tungt på en byggevarehandel for eksempel kan det være lurt å sjekke tillatt nyttelast for din bil.