vw id3 5 tips til vinterklar bil

5 tips til vinterklar bil

Små grep vil gjøre livet med bilen din betydelig lettere på vinteren – og være av stor verdi. Vinterdekkene husker du nok, i alle fall den første dagen snøen laver ned. Men omtrent samtidig med høstens dekkskift, er det også et par-tre andre ting som er smart å gjøre.

Tre smarte ting før vinteren setter inn

1
Grundig vask

Det «beste» utgangspunktet for at vinterens veisalt skal feste seg og lage problemer, er inngrodd trafikkfilm fra sommersesongen – gjerne ispedd metallpartikler som har festet seg i lakken. Små metallspon kommer flyvende fra dine (og andres) bremser. Kjører du også med mye last, eller har tilhenger eller campingvogn, blir effekten betydelig sterkere.

Slike metallpartikler i lakken er dessverre et godt utgangspunkt for begynnende lakkrust når de møter vinterens salt.

Les hvordan du går fram for en grundig vask med avfetting og metallpartikkelfjerning i vår guide til bilrengjøring.

Husk! Vi kan hjelpe deg med hjulskift og dekkhotell – du kan også bestille disse tjenestene gjennom bilhold-appen

vw vask av bil
2
Lakkbeskyttelse

Etter en grundig vask, er det smart å legge en eller annen form for lakkbeskyttelse. Det gir deg en mer lettvasket bil gjennom vinteren, og er et viktig bidrag for at bilen holder seg fin.

Er du av den vanlige «gjør-det-selv»-typen, men uten inngående kunnskap om avansert bilpleie, er en tradisjonell voks eller hurtigforsegling (spray på – spyl av) å anbefale.

Proffalternativet for lakkbeskyttelse er å legge en keramisk coating – hør med din lokale Volkswagen‑forhandler om alternativene for lakkbeskyttelse vi kan tilby.

lakkbeskyttelse vw
3
Smør gummilistene

Dører som fryser igjen om vinteren er et problem, som også kan forårsake skade om man bruke for mye makt i forsøket på å få opp døren. En rask smøring med en silikonstift over alle bilens gummilister (husk også bakluka!) er en lettvint og billig forebygging av slike problemer.

Bonustips: Pass på å holde riktig luftrykk i vinterdekkene. Feil lufttrykk gir økt dekkslitasje, og dermed høyere utgifter for deg (utslitte dekk ved tilbakelevering medfører ekstra kostnader). For lavt trykk i dekkene gir også økt rullemotstand og dermed økt energiforbruk (gjelder både elektrisk rekkevidde og forbruk av drivstoff). Generell anbefaling med vinterdekk: 10% mer lufttrykk enn minimum sommerdekktrykk.

gummilister vw

To tips for å unngå problemer gjennom vinteren

1
Hold bilen tørr

Fukt i bilen er et velkjent vinterproblem. Det starter med at du gjerne drar med deg fuktighet inn i bilen, som deretter kan være vanskelig å bli få ut igjen. Resultatet blir problemer med dørmekanismer som fryser og vinduer som dugger.

Hverdagstips: Dunk den verste snøen av skoene før du setter deg inn, og børst av unger som har lekt i snøfonna. Er bilen oppvarmet, er det beste å ta av barna yttertøy som for eksempel lekedresser.

Samler det seg vanndammer på gummimattene etter kjøreturen? Ta ut mattene og tøm dem.

Vann som tørker (fordamper) inne i bilen, «forsvinner» dessverre ikke ut av en lukket bil. Dampen setter seg som fuktighet i stoler, tepper og dørinnredningen, og blir opphav til nettopp de problemene vi har nevnt her.

Ved problemer med fukt i bilen: Det finnes egne fuktfjernere å få kjøpt, eller du kan bruke en kupévarmer og/eller en oppvarmet garasje til å tørke ut bilen med jevne mellomrom.

vw tørr bil vinter
2
Unngå strømfeller

Vinterkomfortutstyr som for eksempel varmetråder i speil og ruter, varme i ratt og seter, krever mye elektrisk effekt. Kjører du mange korte turer, og bruker dette flittig, vil bilen kunne få problemer med å opprettholde batteriets ladenivå. I verste fall vil du kunne oppleve startproblemer dersom startstrømmen blir for svak.

Du kan selvsagt være tilbakeholden med bruken av elektrisk effekt om vinteren, men vår anbefaling er heller å legge inn en litt lenger tur i de kalde periodene – da vil bilen få tid til å gjenvinne fullt ladenivå selv – eller du kan sikre at bilens startbatteri er på toppnivå ved å bruke en ekstern batterilader. Spesielt om du lar bilen stå i lengre perioder vinterstid, kan en batterilader vær en god investering. 

Bonustips: Vask bilen jevnlig gjennom vinteren. Da øker din biltrivsel, og sjansen for ekstrakostnader.

PS! Veisalt + oppvarmet garasje er den absolutt verste kombinasjonen med tanke på rust – står bilen din mye i oppvarmet garasje, er det ekstra viktig at du vasker bort saltet jevnlig.

Les om ulike måter å vaske bil på her

vw strømfeller problemer

Les mer om tips og råd fra Volkswagen

Vilkår Volkswagen

Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler med totalpris under 500 000 (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., vektavgift, frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen‑forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen. Oppgitt rekkevidde er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC-lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC-og DC-lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80% batterinivå. Leasing og lån forutsetter finansiering i Volkswagen Financial Services. Renten er flytende, og kan endres frem til utleveringsdato, samt at den følger normal renteutvikling i hele finansieringsperioden. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden.