vw id7 pakking av bil

Slik pakker du bilen smart og sikkert

Er det plass til alt i bagasjerommet? Her får du tips og råd som gjør at pakking av bil går lett og gjør kjøreturen trygg. Løse gjenstander i bilen fører hvert år til skader og dødsfall i trafikkulykker, men pakker du riktig, kan du unngå alvorlige skader. Og pakker du smart kan du få med deg alt du trenger.

Guide til pakking av bil

Se hvordan vi gjør det når vi skal på langtur med full bil og vil sikre lasten og sørge for at bilen opprettholder sine kjøreegenskaper. 

1
Sett frem alt som skal med

Sett frem alt som skal med slik at du får full oversikt før du går i gang med pakkingen.

Det er veldig kjedelig å oppdage at den største kofferten fortsatt står inne i huset, eller at den nye støvsugeren du skal ha med opp på hytta står i boden. Da må mye pakkes ut igjen slik at disse tunge tingene kan legges nederst og innerst.

2
Start med de tyngste tingene

Start med de tyngste tingene, som oftest er det de største koffertene og baggene. Legg disse tingene så lavt og langt inn mot bakseteryggen som mulig. 

Hvis du får plassproblemer kan også tyngre ting plasseres på gulvet bak forsetene. Et lavt tyngdepunkt gjør at bilen beholder sine gode kjøreegenskaper, mens et høyt tyngdepunkt vil redusere bilens kjøreegenskaper. Denne regelen gjelder uansett biltype. 

3
Fyll hulrommene

Bagger er oftere lettere å dytte inn i hulrom der det ikke hadde vært plass til en koffert.

Når de store tingene er på plass, er det bare å fylle inn i hulrommene med de andre lettere tingene som soveposer, jakker og liggeunderlag. Sørg for at alt ligger stabilt og trygt.

4
Sikre lasten i bagasjerommet

Det er viktig å ikke laste høyere enn bakseteryggen eller hattehyllen, og har bilen bagasjeromstildekking med åpne-lukke funksjon bør du bruke dette trekket. Har du derimot en nettingvegg eller grind tilgjengelig, kan denne spennes opp slik at lasten ikke kommer noen vei ved en bråstopp. Med en slik nettingvegg kan du laste høyere enn seteryggen.

5
Fest småting godt

Sørg for at småting sitter godt fast. Flasker, kameraer og mobiltelefoner bør plasseres slik at de ikke kommer noen vei ved en eventuell bråstans eller kollisjon. – Selv de letteste ting kan bli farlige ved en bråbrems. En løs PC på 3,5 kg blir nærmere 100 kg tung ved bråbremsing i 50 km/t. Sørg derfor for at tilsynelatende små ting ligger godt fast, slik som her i bilens dør. Tablets og iPad må festes til nakkestøtten i setet foran med egne festeanordninger som fåes kjøpt, ikke holdes i små barnehender i baksetet.

6
Sjekk hulrom i gulv og bagasjerom

Sjekk om bilen din har små hulrom under gulvet i bagasjerommet som kan brukes til last. 

7
Sjekk lufttrykket i dekkene

Når bilen er ferdig lastet lønner det seg å sjekke lufttrykket for å opprettholde bilens gode kjøreegenskaper. Tyngre vekt krever høyere trykk. Informasjon om bilens lufttrykk ved ulik mengde last finner du på bensinlokket, i instruksjonsboka eller i dørkarmen på førersiden.

Andre gode pakketips

  1. Last ikke takboksen eller skiboksen med store og tunge ting. Sjekk lovlig maksimalvekt på taket. Dersom du skal ha med deg noe annet enn ski og skistøvler, er det best å plassere lettere ting som sengetøy, soveposer, håndklær også videre i boksen på taket. Bruk stropper for å feste lasten i takboksen.
  2. Ta av skiboksen/takboksen når den ikke er i bruk. Mer vekt på bilen betyr et høyere forbruk av drivstoff.
  3. Har du mye last kan også bagasje stroppes godt fast på et takstativ.
  4. Ved bruk av tilhenger gjelder de samme reglene som ved lasting av bagasjerom. Sørg for å legge de tyngste og største tingene nederst og så langt frem som mulig slik at tyngdepunktet blir så lavt som mulig.
  5. Skal du laste med deg sykler finnes det løsninger både for feste med sykkelstativ på tak og på tilhengerfeste
  6. Sikreste plassering av en hund i bil, som ikke har bur eller spesialsele, er på gulvet på passasjersiden foran.
  7. Når du har veldig tung bagasje (over 34 kg) i bagasjerommet, bør den sikres særskilt. Du kan bruke lastestropper eller nett, som igjen sikres via surrekroker/festeanordninger i bilens karosseri.
  8. Ved pakking til en ferietur sliter de fleste med å bryte tillatt totalvekt, men har du handlet mye tungt på en byggevarehandel for eksempel kan det være lurt å sjekke tillatt nyttelast for din bil.

Les mer om tips og råd fra Volkswagen

Vilkår Volkswagen

Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler med totalpris under 500 000 (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., vektavgift, frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen‑forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen. Oppgitt rekkevidde er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC-lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC-og DC-lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80% batterinivå. Leasing og lån forutsetter finansiering i Volkswagen Financial Services. Renten er flytende, og kan endres frem til utleveringsdato, samt at den følger normal renteutvikling i hele finansieringsperioden. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden. We / VW Connect Plus lisens og We / VW Connect gjelder i hhv. 2 år fra bilens første registreringsdato. De digitale ytelsene leveres av Volkswagen AG, og forutsetter aksept av vilkår, egen profil og bruk av applikasjon(er) fra Volkswagen AG. Etter utløpsdatoene angitt over kan tjenestene, forutsatt tilgjengelighet fra produsenten og at bilen har relevant programvare installert, forlenges hos Volkswagen AG.