Slik pakker du bilen smart

Slik pakker du bilen smart og sikkert

Er det plass til alt i bagasjerommet? Her får du tips og råd som gjør at pakking av bil går lett og gjør kjøreturen trygg. Løse gjenstander i bilen fører hvert år til skader og dødsfall i trafikkulykker, men pakker du riktig, kan du unngå alvorlige skader. Og pakker du smart kan du få med deg alt du trenger.

Guide til pakking av bil

Se hvordan vi gjør det når vi skal på langtur med full bil og vil sikre lasten og sørge for at bilen opprettholder sine kjøreegenskaper. 

1
Sett frem alt som skal med

Sett frem alt som skal med slik at du får full oversikt før du går i gang med pakkingen.

Det er veldig kjedelig å oppdage at den største kofferten fortsatt står inne i huset, eller at den nye støvsugeren du skal ha med opp på hytta står i boden. Da må mye pakkes ut igjen slik at disse tunge tingene kan legges nederst og innerst.

Slik pakker du bilen smart og sikkert
2
Start med de tyngste tingene

Start med de tyngste tingene, som oftest er det de største koffertene og baggene. Legg disse tingene så lavt og langt inn mot bakseteryggen som mulig. 

Hvis du får plassproblemer kan også tyngre ting plasseres på gulvet bak forsetene. Et lavt tyngdepunkt gjør at bilen beholder sine gode kjøreegenskaper, mens et høyt tyngdepunkt vil redusere bilens kjøreegenskaper. Denne regelen gjelder uansett biltype. 

Slik pakker du bilen smart - start med det tyngste
3
Fyll hulrommene

Bagger er oftere lettere å dytte inn i hulrom der det ikke hadde vært plass til en koffert.

Når de store tingene er på plass, er det bare å fylle inn i hulrommene med de andre lettere tingene som soveposer, jakker og liggeunderlag. Sørg for at alt ligger stabilt og trygt.

Pakk bilen smart - fyll hulrommene
4
Sikre lasten i bagasjerommet

Det er viktig å ikke laste høyere enn bakseteryggen eller hattehyllen, og har bilen bagasjeromstildekking med åpne-lukke funksjon bør du bruke dette trekket. Har du derimot en nettingvegg eller grind tilgjengelig, kan denne spennes opp slik at lasten ikke kommer noen vei ved en bråstopp. Med en slik nettingvegg kan du laste høyere enn seteryggen.

Volkswagen bagasjenetting for sikring av bil
5
Fest småting godt

Sørg for at småting sitter godt fast. Flasker, kameraer og mobiltelefoner bør plasseres slik at de ikke kommer noen vei ved en eventuell bråstans eller kollisjon. – Selv de letteste ting kan bli farlige ved en bråbrems. En løs PC på 3,5 kg blir nærmere 100 kg tung ved bråbremsing i 50 km/t. Sørg derfor for at tilsynelatende små ting ligger godt fast, slik som her i bilens dør. Tablets og iPad må festes til nakkestøtten i setet foran med egne fe