tips til sommerklar bil vw

5 tips til sommerklar bil

Visste du at vinterdekk kan være farlige på sommerføre? Og at du trolig bør øke lufttrykket før du drar på ferie? 1 av 3 nordmenn skal ta bilen i bruk under årets Norgeferie. Men er bilen din rustet for å kjøre langt? Slik gjør du bilen klar for langtur i sommer. I følge Statistisk sentralbyrå gjennomføres syv av ti feriereiser i Norge med bil, og med koronasituasjonen vil nok andelen øke. I en fersk undersøkelse, gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind oppgir over 1 av 3 nordmenn at de skal på bilferie i sommer.

- Vi tror det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker. Det er to ting som kan forhindre det – det er sjåførens kjøreatferd, og om bilen er i orden og klar for langtur, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB

Forskjell på hverdagskjøring og langtur

De aller fleste bilturer i Norge er på under fem kilometer og varer i under fem minutter. Norske biler står i snitt i ro nesten 97 prosent av tiden. Undersøkelsen viser at nær 40 prosent av de som skal på bilferie i sommer ikke har brukt bilen på langtur før.

- Det er forskjell på å kjøre langt i høyere hastigheter med en fullpakket bil, enn korte turer til jobben eller butikken i lave fartsgrenser. Tåler bilen din belastningen over tid, spør Therese Nielsen.

En av de største verkstedkjedene i Norge, Harald A. Møller, har råd.

- Vårt utgangspunkt er at om du følger bilens service- eller vedlikeholdsprogram, hos et sertifisert merkeverksted er bilen i trygge hender og klar for bilferie i sommer, sier Eivind Fosseli, servicemarkedssjef i Harald A. Møller.

vw id5 gtx sett bakfra i fart med en tilhenger bak
Få kontroll på dekkene

Riktige dekk og rett dekktrykk er kanskje det viktigste for å bilen skal oppføre seg på en trygg måte.

- Når det er varmt og bart ute er rådet vårt klart - skift til sommerdekk! Piggfrie vinterdekk har betydelig dårligere grep enn sommerdekk på bar asfalt. Spesielt bremseegenskapene på våt vei vil kunne være kritiske, sier Eivind Fosseli.

Dekktrykk er også viktig, og en må ta hensyn til at bilen ofte har mer last og veier mye mer enn på en vanlig dag. I tillegg vil dekkene slites unødvendig ved feil trykk. 

Les mer om riktig lufttrykk

Sjekk lufttrykket i dekkene før ferieturen