Vinterdekk og sommerdekk
Alt du bør vite
Smart og riktig vedlikehold av bildekk gir langvarig ytelse. Når bør du skifte fra sommerdekk til vinterdekk, eller fra vinterdekk til sommerdekk? Det er ikke alltid like lett å vite i Norge.
Selv med de beste dekkene er du nødt til å tilpasse kjøringen etter årstiden. Til syvende og sist er det dekkene som er din direkte forbindelse med veien – og den kan være alt fra isende kald til glødende varm. Dårlige dekk kan gjøre utfallet av en bilulykke fatal, mens gode dekk kan være redningen i mange tilfeller.
Når bør du skifte til vinter eller sommerdekk?
En generell huskeregel for skifte av dekk kan være at når temperaturen synker under 7 °C etter sommersesong er det på tide å skifte til vinterdekk. Motsatt etter endt vintersesong. Når prognosene viser en stabil temperatur over 7 °C er det hensiktsmessig å skifte til sommerdekk. Merk at temperaturene i Norge har stor variasjon og vi kan oppleve temperaturer under 7 °C selv etter vårdager med over 20 °C. Dette gjør det utfordrende å vite eksakt når man bør foreta dekkskiftet.
Ettertrekkning av hjulbolter
Det er aldri behov for ettertrekking av hjulbolter dersom hjulboltene trekkes til med riktig moment og felgen ligger korrekt an mot navet når dekk skiftes. Dersom det er mye rust på navet eller du har uoriginale felger der det må brukes sentreringsringer, risikerer du at felgen ikke legger seg inntil navet riktig. Det betyr at det ikke blir riktig sentrert, og deretter vil kunne løsne under kjøring. I instruksjonsboken står korrekt moment oppført. Sjekk derfor instruksjonsbok for korrekt veiledning.
Krav og regler til dekk
Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret i Norge, men for personbiler med totalvekt under 3500 kg må du ha dekk på bilen som er tilpasset kjøreforholdene som innfrir følgende lovpålagte krav*:
- Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype og føre i perioden mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag
- Pigger er kun tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel og traktor)
- Benyttes piggdekk, skal kjøretøyet ha piggdekk på alle hjul
- Med feil dekk i sommersesong eller vintersesong utsetter du deg selv og andre for fare. Sørg alltid for å ha optimale dekk på bilen tilpasset forholdene på veien.
*Piggdekk kan brukes fra 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag. I landets tre nordligste fylker er tilsvarende periode fra 16. oktober til og med 30. april. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom disse datoene dersom føret og været krever det.
* Kilde: Statens Vegvesen
Misforståelser om vinter-og sommerdekk
- Uten snø trenger man ikke vinterdekk?
Selv om det sjelden snør hos deg, er det påbudt med bruk av egnede dekk ved vinterlige forhold. Disse dekkene er ikke utviklet bare for snø og is, men også for lave temperaturer. - Vinterdekk slites raskere?
Vinterdekk er laget med en mykere gummiblanding for å sikre best grep på vinterlig føre. Hvor raskt vinterdekkene slites, avhenger av hvor mange kilometer du kjører og kjørestil – akkurat som med sommerdekk. - Det er nok med to vinterdekk?
Nei, du må bruke fire vinterdekk. Monterer du vinterdekk kun på de fremre drivhjulene, bedres veigrepet ved igangkjøring, men ikke i svinger og når du bremser.
Fordeler vinterdekk og sommerdekk
Vinterdekk
Vinterdekk er utviklet for is og snø, og for lave temperaturer. Dekkene leder bort vann, graver seg fast i snøen og er alltid fleksible – uansett underlag og lave temperaturer.
- Slitebanesammensetning: Myk også ved lave temperaturer. Takket være den høye andelen naturgummi forblir gummien myk når temperaturen synker.
- Profillameller: Bedre veigrep på is og snø. På grunn av de fine rillene oppstår det ved igangkjøring mange gripekanter som graver seg ned i underlaget. Snøen fester seg i lamellene – og snø gir godt grep på snø
- Profil: Godt grep på vinterføre. Profilen avleder vann og sørger for en god sideveis støtte. Snøen kan trykkes inn i de brede rillene.
Bestill dekkskift til vinterdekk i vår digitale tjeneste Bilhold – 24 timer i døgnet.
Sommerdekk
Sommerdekk er best egnet for varme sommerdager. Straks temperaturen stiger over 7 °C, er sommerdekk den klare vinneren. Den spesielle gummiblandingen i sommerdekk mykner ikke, selv ikke når asfalten får temperatur på inntil 50 °C. Dette gir bedre veigrep, bedre stabilitet i svinger og kortere bremselengde. Her får du flere gode grunner for å bruke sommerdekk over 7 °C.
- Riktig profil for sommeren: Sommerdekk er optimalt tilpasset tørre og våte sommerlige veier.
- Lavere drivstofforbruk: Sommerdekk har en lavere rullemotstand og reduserer dermed drivstofforbruket.
- Mindre slitasje ved høye temperaturer: Takket være dekkenes spesielle materiale slites sommerdekk mindre enn vinterdekk når det er varmt og når du kjører i høy hastighet.
Bestill dekkskift til sommerdekk i vår digitale tjeneste Bilhold – 24 timer i døgnet.
Bremselengde med vinterdekk
Hvorfor bør du skifte til vinterdekk? Det er ganske enkelt fordi de gir bedre veigrep, kortere bremselengde og dermed mindre risiko for ulykke når temperaturen er under 7 °C. Det gjelder uansett om det snør eller regner.
Bremselengde i 40 km/t på snødekt veibane.
Med vinterdekk: 29 m
Med sommerdekk: 61 m
Testforhold under 0 °C, kilde: Touring Club Schweiz.