vw id4 gtx kjører over en bro i skumringen

WLTP Rekkevidde: oppgitt vs. faktisk rekkevidde

I en elbil fra Volkswagen kommer du enkelt frem dit du skal – enten du skal ut på langtur eller bare en svipptur på butikken. Her kan du lese mer om hvorfor den oppgitte rekkevidden ikke alltid stemmer overens med den faktiske rekkevidden, selv om batteriet er fulladet.

Verdt å vite om elbilens rekkevidde:

  • I mange land angis den standardiserte rekkevidden til en elbil ved hjelp av målemetoden WLTP.
  • Den faktiske rekkevidden kan avvike fra WLTP-rekkevidden på grunn av ulike faktorer som ikke kan standardiseres. 
  • Faktorer som virker inn på rekkevidden, er blant annet kjørestil, klimaregulering og oppvarming.

Hva menes med WLTP-rekkevidde?

I mange land er det innført en enhetlig testmetode for å beregne rekkevidden til ulike bilmodeller. Testmetoden er bindende for alle bilprodusenter og gjør det enklere for kunden å vurdere rekkevidden når han/hun skal kjøpe elbil. WLTP-metoden (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) brukes for å beregne den standardiserte rekkevidden til en elbil. Målemetoden ble innført for noen år siden. Den gir et mer realistisk bilde av rekkevidden og gjør det enklere å sammenligne ulike biler. WLTP-rekkevidden tilsvarer imidlertid ikke den faktiske rekkevidden.

WLTP-metoden er enhetlig i mange land og bindende for alle bilprodusenter, med de samme betingelser lagt til grunn.

Det vil si at WLTP-rekkevidden beregnes ved hjelp av fast definerte kjøresykluser for kjøring i by, på landevei og på motorvei. Under beregningen av WLTP-rekkevidden tas det imidlertid ikke hensyn til faktorer som er ulike for ulike førere. 

Et kart viser at rekkevidden varierer alt etter om elbilen kjører i en by, på landevei eller på motorvei
Motorvei, landevei, topografi, vær – det er mange faktorer som påvirker rekkevidden.
Illustrasjon av en vw id3 som kjører gjennom et landskap

Faktorer som påvirker rekkevidden

Fordi WLTP-metoden ikke tar hensyn til ulike faktorer som påvirker forbruket, oppnås ikke alltid rekkevidden som er beregnet med denne metoden. Blant annet kan rekkevidden påvirkes av kjørestilen til den enkelte bilføreren. Bruk av elektrisk utstyr påvirker dessuten rekkevidden mye mer for biler med elektrisk drift enn for fossile biler. Klimaregulering og oppvarming bidrar i stor grad til å øke elbilens forbruk, og dermed reduseres batteriets rekkevidde tilsvarende. Andre faktorer, blant annet ekstrautstyr og nyttelasten, har også noe å si. Det er med andre ord ikke mulig å angi den faktiske rekkevidden nøyaktig, ettersom den i stor grad påvirkes av hvordan du bruker bilen.

Rekkevidde i hverdagen

Et eksempel: Fører X har det travelt og kjører raskt dit han skal med varmen på fullt, uten å varme opp elbilen på forhånd. Naboen, fører Y, varmer opp bilen på forhånd og kjører rolig dit hun skal. I dette tilfellet kan fører X miste inntil 50 prosent av den angitte WLTP-rekkevidden på grunn av det høye strømforbruket, forårsaket av høy hastighet og oppvarming av kupeen. Fører Y, som har varmet opp bilen på forhånd og har en moderat kjørestil, bruker mye mindre strøm fra batteriet, og oppnår nesten WLTP-rekkevidden.

Rekkeviddesimulatoren viser deg hvor stor rekkevidde du kan forvente i en elbil fra Volkswagen under ulike betingelser. 

Grafikken viser faktorene som virker inn på elbilens faktiske rekkevidde: Klimaregulering og oppvarming, kjørestil, nyttelast og type kjørestrekning.
ID.-familien fra Volkswagen

Bestill prøvekjøring, eller bygg din drømmebil?

ID.-familien fra Volkswagen

Bestill prøvekjøring, eller bygg din drømmebil?

vw id3 elbil

Ta en nærmere titt på ID.-familien. Bestill prøvekjøring hos en av våre forhandlere, eller bygg din drømmebil i vår konfigurator. 

Nyttige snarveier

Vilkår Volkswagen

Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler med totalpris under 500 000 (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., vektavgift, frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen‑forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen. Oppgitt rekkevidde er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC-lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC-og DC-lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80% batterinivå. Leasing og lån forutsetter finansiering i Volkswagen Financial Services. Renten er flytende, og kan endres frem til utleveringsdato, samt at den følger normal renteutvikling i hele finansieringsperioden. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden. We / VW Connect Plus lisens og We / VW Connect gjelder i hhv. 2 år fra bilens første registreringsdato. De digitale ytelsene leveres av Volkswagen AG, og forutsetter aksept av vilkår, egen profil og bruk av applikasjon(er) fra Volkswagen AG. Etter utløpsdatoene angitt over kan tjenestene, forutsatt tilgjengelighet fra produsenten og at bilen har relevant programvare installert, forlenges hos Volkswagen AG.