Service på Volkswagen e-Golf elbil
Service på bil

Service på elbil

Service på bil

Service på elbil

5 gode grunner til å la Lars-Erik ta servicen på din elbil.

– Det å tro at bilen ikke trenger service fordi det ikke er noe olje å skifte … altså, dette er fortsatt en bil, sier Lars-Erik Gradert. Gradert, som er Volkswagen Master Technician og en av fire høyvoltseksperter (HVE) på Møller Bil Oslo Vest, står foran det åpne panseret på en Volkswagen e-Golf som er inne til service. En bil som er til forveksling lik en «vanlig» Golf – bortsett fra det som gjemmer seg der under panseret. Siden introduksjonen av e-up i 2013, og senere e-Golf – som raskt ble en av Norges desidert mest populære biler – har det blitt en stadig større andel elektriske biler inne på verkstedet. Det har krevd omstilling, store investeringer i spesialutstyr, og ikke minst omfattende videreutdanning blant teknikerne. Samtidig opplever de at mange elbil-kunder ikke er like nøye på service.

– Et typisk utsagn når noen henter elbilen på verkstedet er: «Hva har dere gjort – sparka i dekka?». Servicen er billigere siden vi ikke har skiftet olje, men mange er likevel skeptiske, sier serviceleder Rune Reichborn. Det ikke alle tenker på er at selv om motoren er elektrisk, har bilen fortsatt kjøleanlegg, batterier, bremser, bremsevæske, hjuloppheng, drivaksler og en rekke andre deler der det kan oppstå slitasje og rust. Elbiler må i tillegg ha ettersyn av elektrisk utstyr som ladekabler og høyvoltsledninger. Dagens biler blir mer og mer avanserte, og trenger også programvareoppdateringer. Det gjør riktignok at flere velger å gå til et merkeverksted når de først tar service på bilen. – Vi har tilfeller der noen først har gått til et annet verksted og fått høre der at de må gå til et Volkswagen merkeverksted, fordi de andre manglet den nødvendige kompetansen og utstyret, sier Reichborn.

Volkswagen e-Golf inne til service

Fem gode grunner til at du bør ta servicen på elbilen hos et sertifisert Volkswagen-verksted

1
Ekspertise og riktig utstyr

Lars-Erik Gradert har jobbet på verksted i 23 år. Da de første elbilene begynte å rulle inn i 2013, begynte han raskt med videreutdanning for å kunne jobbe med dem. Norge har siden den gang opplevd en elbil-boom uten like. Derfor har de norske teknikerne jobbet tett med Volkswagen-fabrikken i Tyskland, for å lære og dele erfaringer fortløpende. – Det har vært utrolig spennende å kunne følge med helt i front av utviklingen, sier Gradert. For å få jobbe med elbiler måtte han først bli sertifisert som elektrisk instruert personell. Deretter ble han høyvoltstekniker, og til slutt høyvoltsekspert. 

– Som høyvoltstekniker lærer du om faremomentene ved en elbil, og hvordan du gjør den spenningsfri. Men det er kun høyvoltseksperter som for eksempel kan åpne og bytte batterier, forklarer Gradert. Spesielt arbeid med elbil-batterier – for eksempel å fjerne det fra bilen – krever en stor investering i spesialutstyr, i tillegg til HVE-sertifisert personell. Ikke minst takket være den tette kontakten med fabrikken i Tyskland har de til enhver tid dette nødvendige utstyret og kompetansen hos Volkswagen-verkstedet.

Ekspertise og riktig utstyr ved service av elbil
2

Programvareoppdateringer

I takt med at biler blir stadig mer sikre og effektive, lener de seg også mer på digital teknologi. Derfor må de også med jevne mellomrom ha programvareoppdateringer – eller oppgraderinger, som de foretrekker å kalle det på verkstedet – for eksempel når fabrikken har funnet en forbedring på en styringsenhet.

– Du må til oss for å oppgradere programvaren, eller hvis det er programvarerelaterte problemer, som kan være for eksempel problemer med lading. Det kan bare vi gjøre, som har kontakten med fabrikken, sier Lars-Erik Gradert. For noen oppgraderinger vil du innkalles på verksted. Andre gjøres ved neste verkstedbesøk, dersom det er behov.

En mekaniker skrus på et e-Golf elbil batteri
3
Mobilitetsgaranti

Følger du Volkswagens serviceprogram, har du også deres mobilitetsgaranti.

– Det ligger i navnet hva mobilitetsgarantien gir deg. Sammenlignet med andre redningsprogrammer har du tryggheten om at bilen blir tatt rett til et merkeverksted dersom det skulle skje noe, der bilen blir prioritert fordi vi har en tidsfrist, sier Rune Reichborn.

Lars-Erik Gradert forteller om et tilfelle der en familie fikk driftsstans halvveis fra Oslo til Kristiansand Dyrepark.

– De stod der i veikanten med hele familien og fullpakket bil. Så ringte de 915 044 44, og snart etter kom det en Viking-bil med en leiebil til dem på lasteplanet. Så kunne de bare kjøre videre i leiebilen mens bilen deres ble tatt med til nærmeste sertifiserte Volkswagen-verksted på service, sier han. Mobilitetsgarantien innebærer selvfølgelig også at du får disponere en av Møllers biler når din egen er inne til utbedringer på grunn av driftsstans – samt hentetjeneste hvis du går tom for strøm.

Les mer: Mobilitetsgaranti gir utvidet sikkerhet

VW service og mobilitetsgaranti
4
Bilhold

I appen Bilhold kan du se hele servicehistorikken din og bestille verkstedtime – for å nevne noe.

– Vi ser at appen blir mer og mer brukt, og den er i stadig utvikling. Nå kan du for eksempel bestille ruteskift, legge inn bilder av glasskaden, fylle ut skademeldingen, og så gjøres alt klart til du kommer inn på verkstedet, sier Rune Reichborn. 

Les mer om Bilhold

Bestill time online i Bilhold
5
Forhandlere over hele landet

Volkswagen har merkeverksteder og servicepunkter over hele landet, og Møller Bil er Norges største bilforhandlerkjede. Det gir ekstra verdi til tjenester som mobilitetsgarantien og Bilhold – fordi det betyr at det er kort vei til service, uansett hvor du befinner deg. 

Finn nærmeste merkeverkstedOpens an external link

Volkswagen har merkeverksted over hele landet

Dette blir gjort på Volkswagen elbil service 

Kontrollpunkter for elbilene e-Golf og e-up!.

Nyttige snarveier

Vilkår Volkswagen

  • Priser og utstyr: Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen.

    Rekkevidde: Oppgitt rekkevidde for våre hybrid og helelektriske bilmodeller er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten på elbilen/elvarebilen. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Ladeeffekt: Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC og DC lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80 % SOC (batteriets ladenivå).

    Finansiering: All privat finansiering forutsetter minst 30% egenkapital og finansiering gjennom vårt finansieringsselskap Volkswagen Financial Services. Renten er flytende. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden.