vw id buzz cargo elvarebil som lader

Ladetips

Få maks utbytte av elvarebilen

Vurderer du å kjøpe elektrisk varebil, eller har kjøpt, er det mange smarte grep du kan ta for å utnytte rekkevidde, batterikapasitet og lademuligheter til det fulle. Følger du disse rådene vil du nok raskt føle at du mestrer arbeidshverdagen med ledning. Vi har laget en guide som gir deg nyttige tips relatert til lading og batteriutnyttelse. 

12 smarte ladetips

1
Unngå kjøring med unødig last

For å sikre optimal utnyttelse av rekkevidden er det smart å unngå kjøring med unødvendig last.

Dette fordi all ekstra vekt som belaster elvarebilen vil gjøre den tyngre - noe som igjen forbruker mer strøm enn det en lett lastet elvarebil vil gjøre.

Sørg derfor for at du losser av ting du ikke trenger å kjøre rundt med når muligheten byr seg.

2
Tilpass kjørestilen og kjør forutseende

Kjørestil er noe av det som påvirker rekkevidden aller mest. Derfor er det lurt å legge seg til gode kjørevaner fra dag én, som for eksempel å unngå hard akselerasjon eller hastighet over fartsgrensen.

Elvarebiler som er utstyrt med en regenereringsmodus hjelper deg blant annet også å kjøre "mykt" fordi elvarebilen automatisk sakter ned farten når du slipper opp gassen før du bruker bremsepedalen.

3
Bruk funksjonsutstyr med omhu
Det er mange ting som kan spare deg for bruk av strøm i løpet av arbeidsdagen hvis kontoret ditt er en elvarebil, og her er noen:
  • Bruk varmeapparat og klimaanlegg med omhu da dette drar mye strøm. Setevarme har derimot ikke samme høye strømforbruk og kan være et alternativ om det er kaldt og du ønsker å spare rekkevidde
  • Velg kjøremodus som gir mest regenereringseffekt
4
Regenerering - utnytt teknologien og spar på rekkevidden

En elvarebil som er satt i regenereringsmodus (B-modus) lar deg rulle et stykke etter at du har tatt foten av gasspedalen, før du bremser - uten å bruke batterikapasitet.

Det er denne rullefunksjonen (rekuperasjonen) som gjør at du kan spare batterienergi hvis du kjører forutseende. Du kan faktisk også oppleve at du klarer å øke rekkevidden noe om du aktiverer kjørefunksjonen (for eksempel hvis du kjører i nedoverbakke).

Dette er ikke bare effektiv og smart utnyttelse av bremseenergien, kjørekomforten blir også forbedret.

ID. Buzz Cargo har en egen B-modus (rekuperasjonsmodus) for maks regenerering av strøm ved behov.

5
Forvarm kupeen

Når det er kaldt bør du varme opp kupeen mens du står til lading før avreise. Samme prinsipp gjelder for avkjøling i sommerhalvåret. Da hentes nemlig energien til klimaanlegget fra strømnettet og ikke fra selve batteriet i elvarebilen. 

Forvarmes/nedkjøles ikke elvarebilen før hver kjøretur får du et høyere strømforbruk til oppvarming og/eller kjøling av kupeen i starten av kjøreturen.

6
Lad når du kan. Ikke når du må

Hvis du kun dekker korte avstander i løpet av arbeidsdagen, vil kanskje det beste alternativet være å lade elvarebilen over natten. Imidlertid vil mange trenge etterfylling i løpet av arbeidsdagen mens du er på tur.

Da kan det være smart å legge ladingen til tidspunkter hvor du uansett må ta deg en pause. Sjekk for eksempel muligheter for lading mens du laster/losser, der du skal på jobboppdrag, eller legg lunsjpausen til en bensinstasjon som tilbyr lading.

Blir dette vanskelig er det viktig å sikre at du har en trygg og sikker lademulighet når du kommer tilbake til basen (ladeboks fremfor stikkontakt). Kort oppsummert, her er det gode ladevaner og planlegging som gjelder.

Behov for lader? Sjekk våre elbilladere

7
Smart lading av elvarebil på arbeidsplassen

Hvis bedriften din vurderer elvarebil eller allerede har bestilt dette er neste steg å få på plass flere ladebokser slik at du/dere kan lade elvarebilen(e) trygt.

Husk også å sjekke hvilke lademuligheter du har på din arbeidsplass og gjør dere også noen tanker rundt hvilken plassering av ladere som vil være mest praktisk.

Vi leverer alternative kabellengder hvis det er behov for lenger ladekabel enn den som følger med elvarebilen ved kjøp. Det er i tillegg smart å lade elvarebilen over natten når den uansett står ubrukt.

Kontakt oss for en hyggelig bilprat om lading av elvarbil på arbeidsplassen. 

8
Planlegg lading og få oversikt over offentlige ladepunkter

Må du lade elvarebilen mens du er på farten kan det være smart å sette seg inn i hvilke tilgjengelige ladestasjoner som finnes i nærheten av din kjørerute. Da er det lettere å planlegge ladestopp underveis i løpet av arbeidsdagen. Å få en oversikt over ladestasjoner kan kanskje virke som en nærmest umulig oppgave, men med noen enkle tips og litt trening kommer ladingen til å gå som en lek.

Det finnes en rekke ladeapper og disse kan hjelpe deg med å få oversikt over tilgjelgelige ladestasjoner i nærheten. Både ladeleverandører og frittstående aktører tilbyr slike apper. Vil du ha fullstendig oversikt over alle ladepunkter kan det derfor være lurt å gå for en kombinasjon av begge hvor du laster ned både apper fra ladeleverandørene og den eller de frittstående appene du foretrekker/finner.

Husk at navigasjonsanlegget i elvarebilen også kan gi deg oversikt over ladepunkter i nærheten og fortelle deg hva slags tilbud som finnes på stedet.

9
Smart lading av elvarebil med hjemmelader

For noen vil det være et godt (og smart) alternativ å lade elvarebilen hjemme fremfor på arbeidsplassen. Da kan det være lurt å lade den over natten slik at den er fulladet til neste arbeidsdag.

Du sparer både tid og penger på dette da det gjerne er billligere strøm nattestid. Vi anbefaler at du lader elvarebilen fra en sikker ladeboks fremfor en vanlig stikkkontakt da dette anses som mer brannsikkert.

Ladebokser
Vi tilbyr en rekke ladeboksmuligheter for hjemmelading og våre forhandlere hjelper deg gjerne med dette. 

10
Unngå parkering utendørs om vinteren

På kalde dager/i vinterhalvåret er det smart å parkere elvarebilen på et sted som beskytter den mot vær og vind. Har du mulighet kan du for eksempel parkere i en garasje eller en parkeringskjeller.

Dette er smart fordi elvarebilen vil holde en høyere temperatur innendørs enn ute i kulda, og du vil sikre at den er isfri. På denne måten bruker du mindre strøm på å varme den opp og den får lavere luftmotstand når du skal kjøre.

Parkering i en garasje eller i en oppkjørsel kan også gjøre det mye enklere for deg å lade elvarebilen om natten siden du kan installere en ladeboks for trygg og sikker lading.

Visste du at: Våre forhandlere tilbyr ladebokser? Ta kontakt med nærmeste forhandler for en hyggelig bilprat om du skulle ha behov for å få installert dette på jobb eller hjemme.

11
Følg med på batterinivået

Batteriets ladenivå påvirker ladeeffekten under lading fordi battericellene er i stand til å ta imot mer energi når ladenivået er lavt.

Dermed kan det forekomme at to identiske elbiler som lades på to identiske ladepunkter, har ulik ladeeffekt fordi de har ulikt ladenivå.

En tommelfingerregel er at et lavt ladenivå fra start kan gi høyere ladeeffekt og kortere ladetid, og du bør avslutte ladingen når batterinivået er 50% eller maks 80%. Da reduserer du nemlig ladetiden og skåner samtidig batteriet. 

12
Sjekk dekktrykket jevnlig

I likhet med kjørestil er dekktrykket på din elvarebil også noe som har innvirkning på rekkevidden. Husk derfor å sjekke dekktrykket med jevne mellomrom, og fyll på luft i dekkene om nødvendig. Du vil for eksempel se varsellampe-symbolet lyse om du har for lavt dekktrykk.

Nyhetsbrev

Meld deg på, og motta siste nytt om våre varebiler.

Nyttige snarveier

Vilkår Volkswagen

Avbildede bilmodeller vist på denne nettsiden kan avvike fra bilmodellutvalget som tilbys i Norge. Bilene kan også være avbildet med utstyr som medfører ekstra kostnader eller med lakkfarger/utstyr som ikke er tilgjengelig for visse bilmodeller/utstyrsversjoner som tilbys i Norge. Alle bilmodell- og utstyrspriser, med unntak av priser på våre helelektriske biler/varebiler med totalpris under 500 000 (som har mva.-fritak), er oppgitt i norske kroner inkludert mva., vektavgift, frakt- og leveringsomkostninger levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo og årsavgift kommer i tillegg. Beregnet bilavgift er mva.-fri og oppgitt uten mva. Informasjon om priser, spesifikasjoner, standardutstyr, ekstrautstyr, setetrekk og farger kan endres uten forvarsel. Sjekk derfor alltid med din lokale Volkswagen‑forhandler at bil med ønskede spesifikasjoner faktisk kan leveres med det utstyret du ønsker. Vær oppmerksom på at alle tilvalg av ekstrautstyr øker totalvekten på kjøretøyet som igjen påvirker WLTP-utslippsberegning, eventuell rekkevidde og endelig pris på bilen. Oppgitt rekkevidde er den maksimale rekkevidden oppnådd målt etter WLTP-testprosedyre. Rekkevidden påvirkes av ulike faktorer slik som; valgt ekstrautstyr, nyttelast, taklast, bagasje, tilhengervekt, drivlinje og antall passasjerer da dette er med på å øke vekten. Rekkevidden vil også kunne påvirkes ytterligere av alt fra kjørestil, hastighet, felgstørrelse og kjøreforhold til utetemperatur og bruk av komfort- og funksjonsutstyr under kjøring. Alle oppgitte verdier for ladeeffekt er maksimalverdier. Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer; batteritemperatur og batteriprosent ved ladestart og/eller antall brukere i en ladestruktur kan også begrense ladeeffekten. For DC-lading er det helt normalt at ladeeffekten vil stige raskt for så å starte en gradvis reduksjon i ladeeffekten. For både AC-og DC-lading vil ladeeffekten reduseres betydelig når man overstiger 80% batterinivå. Leasing og lån forutsetter finansiering i Volkswagen Financial Services. Renten er flytende, og kan endres frem til utleveringsdato, samt at den følger normal renteutvikling i hele finansieringsperioden. Det tas til enhver tid forbehold om skrivefeil, feil i priser og bilder på nettsiden. We / VW Connect Plus lisens og We / VW Connect gjelder i hhv. 2 år fra bilens første registreringsdato. De digitale ytelsene leveres av Volkswagen AG, og forutsetter aksept av vilkår, egen profil og bruk av applikasjon(er) fra Volkswagen AG. Etter utløpsdatoene angitt over kan tjenestene, forutsatt tilgjengelighet fra produsenten og at bilen har relevant programvare installert, forlenges hos Volkswagen AG.