Hvordan lade elbil om vinteren? 

Lave temperaturer påvirker ytelsen til batteriet i en elbil. Derfor kan du oppleve at elbilen din har begrenset ladeeffekt om vinteren. Her får du vite hvorfor dette skjer, og hva du som kjører en elbil fra Volkswagen, bør passe på når temperaturen kryper under null.

En kvinne går mot en VW ID.3 som står til lading i et snøkledd fjellandskap

Batteriets oppgitte ladeeffekt

Har du en elbil fra Volkswagen som ikke har like høy ladeeffekt om vinteren som ellers i året, er det ingen grunn til bekymring. Full ladeeffekt forutsetter nemlig at visse fysiske betingelser er oppfylt. Den oppgitte verdien for maksimal ladeeffekt er målt ved lading under WLTP-betingelser med en temperatur på ca. 23 °C og et batterinivå på 5 %. Dersom en eller flere av variablene endrer seg, kan det påvirke ladeeffekten og ladetiden.

vw id3 lader i kalde temperaturer

Slik oppnår din elbil høyest mulig ladeeffekt om vinteren

  • Parker elbilen i en oppvarmet garasje: På kalde dager lønner det seg å parkere elbilen på et sted beskyttet mot vær og vind, for eksempel i en garasje eller en parkeringskjeller.
  • Forvarm bilen når den står tilkoblet en ladeboks eller offentlig ladestasjon: Dermed bruker man mindre energi fra batteriet til oppvarming. 
  • Følg med på batterinivået: Batterinivået bør være så lavt som mulig når du starter lading ved en hurtigladestasjon, og du bør avslutte ladingen når batterinivået er 50% eller maks. 80%. Det reduserer ladetiden, reisetiden, skåner batteriet og er billigere for lommeboka.

Forutsetninger for automatisk batterioppvarming

Krever ID. Software 2.4 eller nyere programvareversjon. Batterioppvarming ved AC-lading starter dersom batteritemperaturen er lavere enn 0 grader. Starter kjøreturen uten forvarming, vil batterioppvarming starte ved «kaldstart». Ved DC-lading (hurtiglading) starter oppvarming sammen med ladeprosessen. 

Batteritemperaturens betydning